Η ελληνική γιορτή του σινεμά

Με 260 φιλμ από 51 χώρες αρχίζει το 60ό Φεστιβάλ ΘεσσαλονίκηςΔιακόσιες μία μεγάλου μήκους ταινίες και 59 μικρού μήκους από συνολικά 51 χώρες θα προβληθούν στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου. Το κόστος του κυμαίνεται στο 1.200.000-1.300.000 ευρώ, ποσό που προήλθε από το υπουργείο Πολιτισμού, ευρωπαϊκά κονδύλια και πλήθος χορηγιών.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλα αφιερώματα. Η θεματική του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος είναι το «Overview Effect», όρος που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το Διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μία ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα.

Στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν 14 ταινίες, οι οποίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία εικαστικών έργων, που θα παρουσιαστούν σε αντίστοιχη έκθεση. Επίσης, το φεστιβάλ περιλαμβάνει τα αφιερώματα «Ματιές στα Βαλκάνια» και «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι», ριζοσπαστικές ταινίες στο πλαίσιο του Film Forward, μεταμεσονύκτιες προβολές, καθώς και αφιερώματα στον Αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Τζον Γουότερς, στον Καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρ Σέρα και στην Αγγλίδα δημιουργό Τζοάνα Χογκ, όπως και στον Γιουγκοσλάβο Ντούσαν Μακαβέγιεφ (1932-2019).

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ένα αφιέρωμα-έκθεση στον Νίκο Κούνδουρο με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα, καθώς και έκθεση φωτογραφιών και βίντεο στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με όλα τα στιγμιότυπα που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του.

Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον με την ταινία «Ιστορία γάμου», στην οποία ο Νόα Μπάουμπα σκηνοθετεί το χρονογράφημα ενός δύσκολου διαζυγίου. Η αυλαία πέφτει στις 10 Νοεμβρίου με την κωμωδία «Τζότζο» του Τάικα Γουατίτ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα