Έτσι θα ακυρώσουμε τις Πρέσπες

■ Οι Σκοπιανοί θυμήθηκαν τώρα τους εκβιασμούς και το παράτυπο δημοψήφισμα
Οι πρώην υπουργοί του VMRO (που έχει σαφές προβάδισμα) δρομολογούν επιστροφή στο όνομα «Μακεδονία»
■ Καταστροφή για την Ελλάδα οι υπογραφές Τσίπρα – Κοτζιά
■ Δήλωση-σοκ Κυριάκου: Δεν θα προσβάλω το εθνόσημο (!) καταργώντας τη συμφωνία

Η Θέση μας: Ανθελληνισμός στην Αλβανία

Aλλάζει πάλι στάση η κυβέρνηση όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον εκπρόσωπό της Στέλιο Πέτσα να μιλάει «για εθνικά επιζήμια συμφωνία». Εκτιμάται πως το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αναδιαμορφώσει το αφήγημά του για το ζήτημα, με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια και το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές του Απριλίου, εφόσον ηττηθεί ο Ζόραν Ζάεφ, η συμφωνία να τιναχτεί στον αέρα. 

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και στην ερώτηση εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δυσκολεύει το erga omnes που προβλέπει η συμφωνία και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Το ζήτημα που μου θέτετε -αν κατάλαβα καλά- είναι ότι εμείς βάλαμε την υπογραφή μας σε μία συμφωνία μαζί με ένα άλλο κράτος, η τήρηση της οποίας -και μάλιστα σ’ ένα τόσο κομβικό θέμα, όπως η τήρηση της αρχής erga omnes- εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έχουμε ακόμη μία πτυχή που αποδεικνύει αυτό που εμείς λέγαμε, ότι αυτή η συμφωνία είναι μια επιζήμια συμφωνία» τόνισε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Επομένως, είναι ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δει όποιος βλέπει με κριτική διάθεση τη Συμφωνία των Πρεσπών και να καταλάβει την πολιτική τη δική μας, όταν λέμε ότι θέλουμε να βελτιώσουμε πτυχές αυτής της συμφωνίας. Θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό, στηρίζοντας, βέβαια, την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε η Κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, κατηγορώντας τον πως «ανησυχεί υποκριτικά για την εφαρμογή του erga omnes στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας. Ξεχνά ότι αυτό κερδήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπονομεύει με τη στάση της τη Συμφωνία των Πρεσπών μόνο και μόνο για να επικαλείται ως δικαιολογία τα αποτελέσματα της δικής της πρακτικής. Θα έχει ως εκ τούτου μέγιστες ευθύνες για δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή».

Στο μεταξύ, χθες, με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη γειτονική χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη Συμμαχία.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα