Μήνυμα στην Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο και Μεταναστευτικό

Σκληρή γλώσσα του Κυριάκου απέναντι στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, αλλά και στα ασύμμετρα βάρη που σηκώνει η χώραAυστηρό μήνυμα έστειλε στην Τουρκία από το βήμα της 4ης Ευρωαραβικής Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Θα ήταν καλό να μη φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και να ακολουθήσει τη διαδρομή του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, ενώ, απαντώντας στις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, διεμήνυσε προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι «αυτοί που εργαλειοποίησαν το Μεταναστευτικό για τις δικές τους επιδιώξεις να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα». 

Έχοντας στο ακροατήριο τις ηγεσίες χωρών που είτε σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο είτε εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο συγκεκριμένο θέμα και τόνισε ότι η Ελλάδα σηκώνει «ασύμμετρα» -για τα δεδομένα της χώρας, την έκταση και τον πληθυσμό της- βάρη. «Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν. Οι δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Ομως και μία μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το έργο του Ελληνικού Λιμενικού, σημειώνοντας ότι «έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων – και με αυτή την κυβέρνηση θα την επιτελεί στο ακέραιο». Μάλιστα, περιγράφοντας τον βρόμικο ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων εκ μέρους της χώρας μας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων».

«Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, όταν την ίδια στιγμή κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τη συνολική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και ακόμα μια φορά χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να απευθύνει πρόσκληση προς τους Αραβες επενδυτές για την προσέλκυση κεφαλαίων, υπογραμμίζοντας ότι «τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας και θα βρείτε για πρώτη φορά μια αντιμετώπιση που αρμόζει στο ενδιαφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα