Τέλος η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ

Απόφαση-τομή στο υπουργικό για τους νεοπροσλαμβανομένους της ΔΕΗ
Με μοντέλο ιδιωτικών εταιριών θα λειτουργεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας
Διασπάται η ΔΕΠΑ, προχωρά άμεσα η αποκρατικοποίηση

Η Θέση μας: Κοιτάσματα επιπολαιότητας

Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, προκειμένου να έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά οι προϋποθέσεις για την απόδοση του δικαιώματος ψήφου στον τόπο κατοικίας τους για τους Ελληνες του εξωτερικού. Μάλιστα, στο επόμενο δεκαπενθήμερο τόσο αυτό όσο και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών θα δοθούν στα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαβούλευση. 

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων με βάση τα 4+1 σημεία συναίνεσης που επιτεύχθηκε στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια μεγάλη επιτυχία, καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών, και προέτρεψε τα μέλη της κυβέρνησης «να στηρίξετε ισχυρά και επιθετικά αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη, γιατί έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές».

Τα 4+1 σημεία συναίνεσης των κομμάτων στο νομοσχέδιο είναι τα εξής: Πρώτον, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα στα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία και άλλους κατάλληλους χώρους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη θέση της για την επιστολική ψήφο.

Δεύτερον, η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και στην κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων.

Τρίτον, οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15 και οι εκλογές του εξωτερικού θα ψηφίζουν (χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αρεσκείας τους. Στα κόμματα εναπόκειται αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από τον Ελληνισμό της διασποράς. Τέταρτον, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν όσοι λείπουν τα τελευταία 35 χρόνια από την Ελλάδα, ωστόσο έχουν διαμείνει εντός της χώρας για δύο χρόνια αυτή την 35ετία και ταυτόχρονα διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ.

Το σημείο αυτό, μάλιστα, για τον χρόνο απουσίας από την Ελλάδα και τον ενεργό ελληνικό ΑΦΜ, θα προστεθεί στο αναθεωρημένο άρθρο 54 του Συντάγματος.

Το μήνυμα που εκπέμπεται και αντανακλά και τη συζήτηση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο είναι η δικαιολόγηση των συμβιβασμών της κυβέρνησης με τις θέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξευρεθούν οι τουλάχιστον 200 βουλευτές που απαιτούνται για την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ ένας τέτοιος νόμος.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και τη σύσταση επιτροπών, μια έγκριση που, όπως φαίνεται, γίνεται για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Μάλιστα, συστάθηκε χθες επιτροπή για την… αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντή του ΙΟΒΕ Νικόλαο Βέττα. Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής επιτροπής διακυβέρνησης δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και η σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

ΔΕΗ: Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους

Νέο μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ με 10 πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, καθώς και η προώθηση προγράμματος εθελουσίας, αλλά και νέο σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δεν είναι λίγο εκείνοι που θεωρούν πως η υπόθεση της ΔΕΗ ανοίγει παράθυρο για την κατάργηση της μονιμότητας στο ευρύτερο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις του και για δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων.

Με το σχέδιο νόμου απελευθερώνονται και οι αμοιβές των ανώτερων και ανώτατων στελεχών, οι οποίοι θα επιλέγονται με διαφορετική διαδικασία και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ θα μπορούν να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως ιδιωτικοποιούνται πλήρως οι δύο από τις τρεις εταιρίες που δημιουργούνται με τη διάσπαση της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, θα πωληθεί το σύνολο της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ (65%) σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε 10 μέτρα για τη ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Καταργείται η μονιμότητα για τους νέους υπαλλήλους και γίνονται ευέλικτες οι προσλήψεις. Οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα είναι μόνιμοι, αλλά θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις γιατί θέλουμε η ΔΕΗ να έχει το πνεύμα του ιδιωτικού τομέα. Θα προβλέπεται συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην έγκριση της νομιμότητας. Ο αριθμός των νέων προσλήψεων θα καθοριστεί από την ίδια τη ΔΕΗ και προφανώς δεν θα γίνουν σε μία δόση.

Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ. Θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.

Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 ανώτατων στελεχών του ομίλου ακριβώς λόγω της τριετούς θητείας θα καθορίζονται από το Δ.Σ. της ΔΕΗ έπειτα από πρόταση επιτροπής αμοιβών. Υπάρχει διαρροή στελεχών της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό.

Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρίας. Οι βοηθοί διευθυντές μπορεί να προσλαμβάνονται και αυτοί από την αγορά αλλά με τους μισθούς που προβλέπονται για τους σημερινούς συναδέλφους τους στη ΔΕΗ.

Προβλέπεται σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ, καθώς θα εφαρμοστεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ το 2012-2014, όταν επιβαρύνθηκε ο οργανισμός με τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να βγουν στη σύνταξη όσοι ενταχθούν.

Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις προς το Δημόσιο, π.χ. στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης ή στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού αλλαγών στη ΔΕΗ.

Φ. Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα