Πρόγνωση καρκίνου πέντε έτη νωρίτερα

Εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τη δημιουργία όγκων στον μαστό παρουσιάστηκε σε βρετανικό συνέδριοΈρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Γλασκόβη, υποστηρίζει ότι μια νέα εξέταση αίματος υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου του μαστού έως και πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα εξέταση αίματος θα ταυτοποιεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στις ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Όπως εξήγησε η Ντανίγια Αλφατάνι, από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η έρευνα επικεντρώθηκε στη μελέτη χημικών πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως αντιγόνα, τα οποία ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση του σώματος.

Την ίδια ώρα όμως, τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων που προσπαθούν να εμποδίσουν τα αντιγόνα.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα δείγματα αίματος 90 ατόμων που έπασχαν από καρκίνο του μαστού με εκείνα 90 υγιών ατόμων. Στη συνέχεια ερεύνησαν σε αυτά την ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αντιγόνων.

Οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των πασχόντων και τη μη ύπαρξή του στο 79% των υγιών ατόμων.

Σύμφωνα με την Αλφατάνι, με τη βελτίωση της ακρίβειας της εξέτασης αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να διαγνώσουμε την ασθένεια απλά και μόνο με μια εξέταση αίματος, η οποία -σύμφωνα με τους επιστήμονες- θα είναι διαθέσιμη σε περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια και θα είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους διάγνωσης.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές επιχειρούν να δημιουργήσουν αντίστοιχες εξετάσεις διάγνωσης και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως για τον πνεύμονα, το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι αρκετοί ερευνητές εκφράζουν την επιφύλαξή τους, τονίζοντας ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ακόμα πρώιμα. «Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική, είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μοριακός ογκολόγος του πανεπιστημίου του Γουόρικ, Λόρενς Γιανγκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα