«Φιλικό» στρίμωγμα Τραμπ σε Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε (ξανά) θέμα για τους S-400 με φόντο τα μαχητικά αεροσκάφη F35 και τους πυραύλους PatriotΤην ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες παρακολουθούσαν ζωντανά στους τηλεοπτικούς δέκτες τους τις πρώτες δημόσιες καταθέσεις μαρτύρων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ερευνά την περίπτωση αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με τη Μελάνια Τραμπ υποδεχόταν -μετά βαΐων και κλάδων- τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του, Εμινέ.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, στο οβάλ γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου».

Λίγο προτού ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνομιλία τους, ο Τραμπ ανέφερε ότι με τον Ερντογάν θα συζητήσουν τα θέματα μιας πιθανής εμπορικής συμφωνίας, ύψους 100 δισ. δολαρίων,  του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35.

Εντυπωσιακό, πάντως, ήταν το γεγονός ότι στη συνάντηση με τον Ερντογάν συμμετείχαν πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, οι οποίοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι γερουσιαστές πίεσαν τον Ερντογάν αναφορικά με την υπόθεση της προμήθειας των S-400 αλλά και για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ο Ερντογάν επέμενε στη θέση του ότι οι κουρδικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία είναι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της ασφαλούς ζώνης στα συροτουρκικά σύνορα, του πετρελαίου και του εμπορίου, που αποτελεί μεγάλο ζήτημα».

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε επανειλημμένως στα αισθήματα φιλίας που τρέφει για τον πρόεδρο Ερντογάν, του οποίου -όπως είπε- είναι μεγάλος θαυμαστής! Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Τουρκία αποτελεί πολύ σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η εκεχειρία στη Συρία -παρόλο που είναι σύνθετη- εξακολουθεί να ισχύει. Σε ό,τι αφορά το φλέγον για τους Αμερικανούς ζήτημα των S-400, ο Τραμπ δήλωσε πως έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν τρόπους διευθέτησης του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, αφού στάθηκε στο θέμα της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία της Αρμενίας, λέγοντας πως πλήγωσε βαθιά τους Τούρκους, στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των 4.000.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, υποστήριξε πως η χώρα του έχει ξοδέψει 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει λάβει από την Ευρώπη μόνο 3 δισ. και επανέλαβε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι απελάσεις των τζιχαντιστών στις πατρίδες τους. Επιπλέον, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι υπό ορισμένες συνθήκες η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να αγοράσει από τις ΗΠΑ πυραύλους Patriot.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα