Ταμεία: Άγρια κόντρα του Βρούτση με τον Μηταράκη

Η πρώτη σοβαρή κρίση στην κυβέρνηση με απειλές για παραιτήσεις
Ο υφυπουργός αποκάλυψε στο Reuters σχέδιο πώλησης (σε funds) χρεών 12 δισ. προς τα Ταμεία και ο υπουργός τον διέψευσε κατηγορηματικά
Αδύνατο να συνυπάρξουν, μάχη παρασκηνίου
Ήθελαν να δώσουν κοψοχρονιά σε «γύπες» τις οφειλές ιδιωτών

Η Θέση μας: Η αστερόεσσα με ημισέληνο!

Άγρια κόντρα με «άρωμα» ενδεχόμενης παραίτησης ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών έλαβε χώρα πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα χθες εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τα στελέχη της να δείχνουν ότι δεν κινούνται πάνω σε μια κοινή γραμμή, όπως θα όφειλαν. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «άδειασε» τον αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης υφυπουργό Νότη Μηταράκη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων σε σχέση με το -υπό επεξεργασία- σχέδιο ξεπουλήματος 12 δισ. ευρώ από τις οφειλές επαγγελματιών και εργοδοτών προς τα ταμεία σε funds-γύπες.

Η δημόσια κόντρα ανάμεσα στα δύο στελέχη άρχισε χθες το απόγευμα, όταν δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο «φωτογράφιζε» ως ιθύνοντα νόα τον αρμόδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση υφυπουργό, έκανε λόγο για σχέδιο πώλησης ενός σημαντικού τμήματος των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε ότι «υπάρχει μια στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ιδιώτες

Το σχέδιο αυτό, ανέφερε το πρακτορείο, έχει αναλάβει ο υφυπουργός, με στόχο μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 από το σύνολο των 35 δισ. ευρώ οφειλών εργοδοτών και επαγγελματιών προς τους ασφαλιστικούς φορείς που υπήρχαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, τα 12 δισ. ευρώ να περάσουν σε ιδιώτες επενδυτές.

Επίσης, με βάση το ρεπορτάζ του Reuters, η διαδικασία πώλησης των εν λόγω οφειλών (κυρίως όσων ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ) δεν θα γινόταν μέσα από τη διαδικασία της τιτλοποίησης, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείτο έκδοση χρέους και θα συναντούσε την άρνηση της Eurostat. Για τον λόγο αυτό, ανέφερε το ρεπορτάζ του πρακτορείου, «η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές αντί μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες», με τις πωλήσεις να είναι δεδομένο (με βάση και την εμπειρία από τα «κόκκινα» δάνεια) ότι θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Μέσα σε περίπου μία ώρα από τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ που είχε το Reuters, συγκεκριμένα στις 7 μ.μ., ακολούθησε κατηγορηματική διάψευση από τον κ. Βρούτση. Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας τόνιζε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», αφήνοντας να διαφανεί ότι πολύ δύσκολα θα μακροημερεύσει η συνεργασία του με τον κ. Μηταράκη.

Η κόντρα των δύο ανδρών έδωσε τη δυνατότητα άσκησης κριτικής και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.

Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα