Ατομικές συντάξεις και εισφορές

Μεγάλες ανατροπές για 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες
Δυνατότητα επιλογής μίας από τις επτά ασφαλιστικές κατηγορίες, με 210 ως 530 ευρώ τον μήνα
Οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι ανάλογες των χρημάτων που έχουν καταβληθεί

Η Θέση μας: Η υποκρισία της Αριστεράς

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, σε ετήσια βάση, μίας εκ των 7 ασφαλιστικών κατηγοριών, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα ισχύσουν με το νέο σύστημα διαμόρφωσης των εισφορών τους (αναμένεται να κυμαίνονται από τα 210 έως τα 530 ευρώ τον μήνα), θα έχουν από τους πρώτους μήνες του 2020 και μετά οι περίπου 1.500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. 

Φυσικά, όσοι θα εντάσσονται στις ασφαλιστικές κατηγορίες με τις χαμηλότερες επιβαρύνσεις στο τέλος του επαγγελματικού βίου τους θα έχουν αναλόγως μικρές συντάξεις, που δύσκολα θα ξεπερνούν τα 700 ευρώ τον μήνα.

Τον Ιανουάριο

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και από πηγές του ΕΦΚΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει στη διαμόρφωση «6+1» ασφαλιστικών κατηγοριών.

Οι 6 από τις 7 ασφαλιστικές κατηγορίες που θα διαμορφωθούν -και θα ισχύσουν με την ψήφιση του επικείμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο- θα αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, ενώ η μία επιπρόσθετη θα είναι για όσους ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, οι ασφαλιστικές κατηγορίες με τις εισφορές κύριας σύνταξης των μη μισθωτών ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

1) Από 210 έως 220 ευρώ η 1η ασφαλιστική κατηγορία.

2) Από 240 έως 250 ευρώ η 2η.

3) Από 290 έως 300 ευρώ η 3η.

4) Από 340 έως 350 ευρώ η 4η.

5) Από 420 έως 430 ευρώ η 5η.

6) Από 520 έως 530 ευρώ η 6η.

7) Από 180 έως 190 ευρώ τον μήνα θα είναι η εισφορά της «ειδικής» ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία θα εντάσσονται όσοι ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα και στην οποία θα μπορούν να παραμένουν για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη της απασχόλησής τους.

Οι περίπου 1.500.000 μη μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Βρούτσης, να επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να εντάσσονται. Σύμφωνα και με πηγές του ΕΦΚΑ, θα μπορούν κάθε χρόνο να επιλέγουν έως και δύο μεγαλύτερες ή αντίστοιχα έως και δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα στα τέλη κάθε χρόνου και θα ισχύει για το αμέσως επόμενο έτος.

όπως αναφέρουν ειδικευμένοι στο Ασφαλιστικό νομικοί, σε μια πρώτη εκτίμηση των υπό επεξεργασία ρυθμίσεων του νέου πλαισίου εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους -και μέχρι αυτές να οριστικοποιηθούν- η επιλογή των ασφαλιστικών κατηγοριών με τις πιο χαμηλές εισφορές θα οδηγεί σε συντάξεις «ρεγάλο».

Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας, «φέρνουμε πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών. Ανάλογα με τις δυνατότητές του καθένας θα πληρώνει τις εισφορές που θέλει και θα παίρνει την ανάλογη σύνταξη».

Άρα, οι περισσότεροι από τους μη μισθωτούς, όσο θα μεγαλώνουν ηλικιακά, θα πρέπει να επιλέγουν αναγκαστικά πιο «τσουχτερές» ασφαλιστικές κατηγορίες για να μη βρεθούν με συντάξεις της τάξης των 500 έως 700 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα