«Στον αέρα» η ψήφος των αποδήμων!

Η αρνητική στάση του ΚΚΕ δυσκολεύει την εξεύρεση των 200 βουλευτών που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιοΣτον αέρα» βρίσκεται το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς, μετά την αλλαγή στάσης του ΚΚΕ, η εξεύρεση των απαιτούμενων 200 βουλευτών που χρειάζονται για να τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό νομοσχέδιο δείχνει πολύ δύσκολη. 

Η όλη συμφωνία, που είχε επιτευχθεί κατά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής, είχε στηριχθεί στην πρόταση του ΚΚΕ, όμως σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο γ.γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας δημοσιοποίησε την άρνησή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ αυτού έχουν ταχθεί, εκτός από τη Ν.Δ. (158 βουλευτές), το ΚΙΝ.ΑΛ. (22 βουλευτές) και η Ελληνική Λύση (10 βουλευτές). Οι 190 συνολικά ψήφοι των παραπάνω δεν επαρκούν, από τη στιγμή που το MέΡΑ25 έχει δηλώσει την αντίθεσή του, το ΚΚΕ επίσης, ενώ αρνητικός εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με σχετική τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, «η πρώτη μελέτη που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής -φυσικά, θα τοποθετηθούμε οριστικά όταν έρθει κανονικά η διαδικασία στις επιτροπές και στην Ολομέλεια-, η πρώτη ανάγνωση είναι ότι δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα».

Οι διαφωνίες

Ερωτηθείς σε ποια ζητήματα διαφωνεί, ο γ.γ. του ΚΚΕ απάντησε: «Το ενεργό ΑΦΜ, για παράδειγμα, ή το πόσα χρόνια και πώς αποδεικνύεται πως έζησες στην Ελλάδα ή πόσα χρόνια λείπει κάποιος, το πώς γίνεται η διαδικασία με τα εκλογικά τμήματα και αν εξασφαλίζεται ο έλεγχος και της αυτοπρόσωπης παρουσίας, αλλά και του να μη γίνουν νοθεία και αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Και μια σειρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να εγερθούν, διότι δεν είναι σαφείς οι διατυπώσεις για τις αλλαγές στο άρθρο 54 – υπάρχει και το άρθρο 51, μη μείνουμε όμως τώρα στις διατυπώσεις» τόνισε.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας, με ανάρτησή του στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, το χαρακτηρίζει «περιοριστικό, που προκαλεί διακρίσεις στο σύνολο των Ελλήνων, που δεν διευκολύνει και που είναι αποτρεπτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά και για τους ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της πατρίδος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα