Επιτέλους, μέτρα κατά των εισβολέων

Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού παρουσίασε η κυβέρνηση. Στοίχημα, η αποτελεσματική εφαρμογή τουΈνα ολοκληρωμένο σχέδιο, με κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, συγκρότηση ενιαίου φορέα για τη φύλαξη των συνόρων, με έμφαση στον εντοπισμό και στην ανάσχεση των ροών στα τουρκικά παράλια αντί των θαλάσσιων περιπολιών, άμεσες επιστροφές και έλεγχο των ΜΚΟ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Αυτή ήταν η δέσμη των νέων μέτρων, η οποία, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον νόμο για τη χορήγηση ασύλου, υποδεικνύει επί της ουσίας τη μετατροπή του «Προσφυγικού» σε «Μεταναστευτικό» και την αυστηροποίηση των ελέγχων. Τα αποτελέσματά της ωστόσο μένει να αποδειχθούν στην πράξη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της Τουρκίας, η οποία εκβιάζει με τις μεταναστευτικές ροές και η Ευρωπαϊκή Ενωση αδυνατεί να τη συνετίσει. 

Η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε τον ορισμό ενός εθνικού συντονιστή για το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, κάτι για το οποίο θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα, πάντως, με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας και συντονιστή στο Μεταναστευτικό Αλκιβιάδη Στεφανή, προέχει η αποσυμφόρηση των νησιών. Για να επιτευχθεί, θα συνεχιστεί η μετεγκατάσταση των μεταναστών από τα επιβαρυμένα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δομές που ήδη υπάρχουν ή τώρα δημιουργούνται. Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά 20.000 άτομα, εκ των οποίων 5.000 θα πάνε σε ξενοδοχεία και 15.000 σε δομές έως τις αρχές του 2020.

Ωστόσο ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία. Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Στεφανής, θα δημιουργηθούν πέντε κλειστές τέτοιες δομές, οι οποίες θα είναι ταυτόχρονα τόσο προαναχωρησιακά κέντρα όσο και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Τα νησιά στα οποία θα γίνουν αυτές ο δομές είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέρος. Ταυτόχρονα, στην ηπειρωτική Ελλάδα θα λειτουργούν δομές οι οποίες θα είναι, όπως ονομάστηκε, «ελεγχόμενες». Δεν θα έχουν το στάτους της «ανοιχτής δομής», αλλά θα υπάρχουν περιορισμοί. Ο αριθμός τους δεν είναι ακόμη γνωστός, όμως θα είναι τουλάχιστον διψήφιος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι συγκεκριμένες περιφέρειες θα έχουν τουλάχιστον από ένα τέτοιο κέντρο.

Εκτός όμως από τα κλειστά κέντρα, ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ΜΚΟ, παραδεχόμενος επί της ουσίας πως παίζουν ύποπτα και περίεργα παιχνίδια, χρησιμοποιώντας τους μετανάστες, ίσως και σε βάρος της εθνικής ασφάλειας. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι ΜΚΟ θα αλλάξει εντελώς, θα υπάρχουν κριτήρια που θα πρέπει να τηρούν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώνουν. Στη χώρα, όπως αναφέρθηκε, θα παραμείνουν μόνον όσες ΜΚΟ πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στεφανής όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο και τις επιστροφές σοκάρουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου. Επίσης, 15.000 αιτήσεις βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο διαχείρισής τους. Η διαδικασία εξέτασής τους είναι χρονοβόρα, γι’ αυτό θα προσληφθούν επιπλέον 500 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασύλου, με την εντοπιότητα να παίζει σημαντικό ρόλο. Σε τεσσεράμισι χρόνια έγιναν μόνο 1.806 επαναπροωθήσεις.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα μέτρα της κυβέρνησης για τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από το Μεταναστευτικό: την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% έως το τέλος του 2020 για Λέρο, Λέσβο, Κω, Χίο, Σάμο, τη βελτίωση των δομών υγείας, παιδείας, κοινής ωφελείας και τουρισμού σε όλες τις περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται μετανάστες, την αναγνώριση της εντοπιότητας για τις προσλήψεις σε δομές και ΚΥΤ και, τέλος, τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, το οποίο έχει πιστωθεί ήδη με το ποσό των 50.000.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα