Η NASA στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Μια υποθαλάσσια αποστολή με υποβρύχια, ως πρόβα για εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε Δία και ΚρόνοΔιεθνής ωκεανογραφική έρευνα, που χρηματοδοτείται και στηρίζεται από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑΣΑ), άρχισε το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι του Λαυρίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου, με τον βυθό του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος, που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, να είναι στο επίκεντρο των επιστημόνων.

Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη διεθνή αυτή αποστολή είναι καινοτόμα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα, με σκοπό την εύρεση μεθόδων που θα αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία, αχαρτογράφητα και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Στο διεθνές αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν 30 επιστήμονες από ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία και Γερμανία, ενώ το ελληνικών συμφερόντων πλοίο «DP-2 CLV Ocean Link» της εταιρίας Maritech International θα βρίσκεται στην διάθεση της αποστολής.

Ακόμη, στη βελτιστοποίηση των μεθόδων ανίχνευσης εξωγήινων παραγόντων λαμβάνουν μέρος το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Η υπεύθυνη της ελληνικής αποστολής και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, της οποίας ο ρόλος απεδείχθη καταλυτικός αναφορικά με την πραγματοποίηση των ερευνών της NASA στην Ελλάδα, δηλώνει ότι το ηφαίστειο Κολούμπος αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη των εξερευνήσεων των εξωγήινων ωκεανών.

Ο δρ Ρίτσαρντ Καμίλι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης και αρχηγός της αποστολής, διαμηνύει ότι οι έρευνες που διεξάγονται στο Κολούμπο εστιάζουν στην ανάπτυξη νέων ρομποτικών συστημάτων για την εξερεύνηση των φεγγαριών του Δία και του Κρόνου, όπως ο Τιτάνας, ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, και όχι για τη μελέτη του ηφαιστείου. Παρόλα αυτά επισημαίνει ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα, όπως επίσης και η ευρύτερη κοινωνία, θα επωφεληθούν πλήρως από την αποστολή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα