Υγιή αγγεία με μεσογειακή διατροφή

Ελληνοβρετανική έρευνα κατέδειξε τα οφέλη της δίαιτας ακόμα και αν κανείς την ακολουθεί για μικρό χρονικό διάστημαΗ μεσογειακή διατροφή ως τρόπος ζωής και όχι απλώς ως ανάγκη έπειτα από προβληματικό τσεκάπ μπορεί να μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η εν λόγω ευεργετική διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη στην ποιότητα ζωής και στην υγεία, όπως ο έλεγχος της υπέρτασης, η πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, η αποφυγή υπερβαρότητας και η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Προσφάτως συνεργάστηκαν σε ερευνητικό επίπεδο το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για να διαπιστώσουν αν η σύντομης διάρκειας υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής είναι αρκετή για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η έρευνα διεξήχθη στο Σέφιλντ και στη Θεσσαλονίκη παράλληλα.

Και στις δύο πόλεις συμμετείχαν άτομα άνω των 18 ετών που δεν ασκούνταν και δεν αντιμετώπιζαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το Σέφιλντ ερεύνησε άτομα που δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή και δεν σκόπευαν να τραφούν με τους μεσογειακούς κανόνες για περισσότερο από έναν μήνα. Στη Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν μεταξύ ατόμων που η διατροφή τους ήταν βασισμένη στα μεσογειακά πρότυπα για περισσότερο από πέντε χρόνια.

Όπως αποδείχθηκε, η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει διαφορετικά τα μικροαγγεία, αν ακολουθείται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Οι συμμετέχοντες μετά την έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο υγιείς και αντεπεξέρχονται καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους. Στους συμμετέχοντες του Σέφιλντ φάνηκε ότι η πρώτη επίδραση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με τη λειτουργία του αντανακλαστικού νευράξονα των μικροαγγείων. Είναι θετική, καθώς επηρεάζει τη δυνατότητα διαστολής τους.

Η μακροχρόνια εφαρμογή της ωφελεί τη βιο-διαθεσιμότητα του οξειδίου του νατρίου που διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες, ρυθμίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Το γήρας επηρεάζει αρνητικά το οξείδιο του νατρίου και η έλλειψή του οδηγεί σε καρδιαγγειακά επεισόδια.
«Η μικροκυκλοφορία είναι ο καθρέφτης των μεγάλων αγγείων και του μεγέθους του ρίσκου που υπάρχει για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Μάρκος Κλωνιζάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα