Φορολογικό: Τι κρύβει για τα ακίνητα

«Κουτσουρεμένη» η έκπτωση για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Έρχονται και αλλαγές στις αντικειμενικές αξίεςΨαλιδισμένη έκπτωση για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων, πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον συμβολαιογράφο στις μεταβιβάσεις που οφείλεται ο φόρος, στενό «μαρκάρισμα» του φαινομένου Airbnb και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, αναστολή ΦΠΑ για την οικοδομή και νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Μάιο είναι οι αλλαγές που κρύβει το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα. 

Ειδικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, ξεκίνησε ως εξαγγελία έκπτωσης φόρου του 40% των δαπανών με μέγιστο όριο δαπάνης τα 48.000 ευρώ. Με τη διάταξη αυτή, η μέγιστη έκπτωση σε ορίζοντα τετραετίας θα ήταν 19.200 ευρώ.

Τελικά, στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, το ανώτατο όριο δαπάνης κατεβαίνει στα 16.000 ευρώ, περιορίζοντας τη μέγιστη ωφέλεια φόρου στα 6.400 ευρώ, με τη διευκρίνιση ότι αφορά μόνο τον φόρο εισοδήματος.

Οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν σε τέσσερις ετήσιες ισόποσες δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, πάντως, απαλείφθηκε η διάταξη η οποία ακύρωνε την ισχύουσα σήμερα έκπτωση 5% των εισοδημάτων από ενοίκια για όσους ιδιοκτήτες κάνουν χρήση του νέου μέτρου.

Η «κουτσουρεμένη» έκπτωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, που σημείωσε ότι αποδεικνύεται «άνθρακες» ο «θησαυρός» της έκπτωσης 40% για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων.

«Αντίθετα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ελάχιστο ποσοστό υποχρεωτικών δαπανών 30% με πλαστικό χρήμα, βάσει του εισοδήματος από μισθώματα, μια ρύθμιση απαράδεκτη, καθόσον θα έπρεπε να συνδυαστεί με την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου και στα εισοδήματα από μισθώματα, τουλάχιστον για όσους αυτά είναι το μοναδικό τους εισόδημα» ανέφερε η ομοσπονδία.

Πιστοποιητικό

Με το σχέδιο νόμου παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα χορήγησης πιστοποιητικού για μεταβίβαση ακινήτου, χωρίς να προαπαιτείται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ, φόρος τον οποίο θα πληρώνει ο συμβολαιογράφος από το τίμημα της δικαιοπραξίας.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Περιλαμβάνονται, ακόμη, οι διατάξεις αναφορικά με την αναστολή επιβολής Φόρου Προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) στις πωλήσεις ακινήτων με άδεια μετά την 1/1/2006 για τρία χρόνια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει επέκταση και εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας, με ορίζοντα τον Μάιο του 2020.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα