Ωρολογιακή «βόμβα» ο Σκλαβενίτης

Παραμένει ζημιογόνος και με συνολικές υποχρεώσεις 2.165.867.000 €! Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο η αλυσίδα σούπερ μάρκετΈχει «πήλινα» πόδια ο γίγαντας του ελληνικού λιανεμπορίου; Είναι ο όμιλος Σκλαβενίτη ευάλωτος λόγω των υψηλών υποχρεώσεών του, παρά τον θηριώδη τζίρο του; Θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια αρνητική εξέλιξη της οικονομίας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους πιστωτές του, και κυρίως τους προμηθευτές του, διότι πλέον η αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι τόσο μεγάλη, που το παραμικρό στραβοπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές επιπτώσεις για εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- συνεργαζόμενες εταιρίες. 

Κάποτε «καθεδρικός ναός» όσον αφορά τα οικονομικά του, ο Σκλαβενίτης αναγκάστηκε να επωμιστεί μεγάλα βάρη για να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και προμηθευτές που οι Μαρινόπουλοι άφησαν ξεκρέμαστους. Αυτό το ήξεραν όλοι: και οι τράπεζες, που αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις τους στον Σκλαβενίτη για να απορροφήσει τον Μαρινόπουλο, και οι προμηθευτές. Τώρα τα πράγματα εμφανίζονται να έχουν μεν ισορροπήσει, πλην όμως όχι να ανθούν. Ο όμιλος απασχολεί σήμερα 26.700 εργαζομένους, όταν το 2017 είχε 11.400. Ομως, είναι ακόμα ζημιογόνος, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις έχουν φτάσει τα 2.165.867.000 ευρώ.

Μπορεί ο κύκλος εργασιών να έχει ξεπεράσει τα 3.000.000.000, αλλά το αποτέλεσμα προ φόρων είναι ζημιές 60.208.000. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον ισολογισμό του 2018, που δημοσίευε ο όμιλος πριν από λίγες ημέρες.

Την 31η Δεκεμβρίου 2018, επί των ακινήτων της εταιρίας και του ομίλου, έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκης και υποθήκες ποσού 697.267 ευρώ και 708.568 ευρώ, αντίστοιχα, για εξασφάλιση ομολογιακών και λοιπών δανείων. Αυτά, μαζί με τις χρηματοδοτικές μισθώσεις, ξεπερνούν τα 900.000.000. Αριθμοί που ζαλίζουν και πληρωμές τόκων και κεφαλαίου που απαιτούν εύρωστα μικτά κέρδη. Πόσα λεφτά χρειάζονται; Στον ισολογισμό του 2018 αναφέρονται 41.081.000. Αλλά τα λειτουργικά κέρδη (προ μεταβολών κεφαλαίου κινήσεως) ήταν μόλις 25.613.000.

Ο δανεισμός

Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός του δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί υγιώς, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, που θεωρούν πως, εάν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων, είναι θέμα χρόνου να απαιτηθεί αναδιάρθρωση του δανεισμού. Και, αν απαιτηθεί αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού, τι θα χρειαστεί για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές; Σε αυτό το ερώτημα συνοψίζονται οι ανησυχίες της αγοράς. Και είναι εύλογο ερώτημα…

Γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο ο Σκλαβενίτης; Υπενθυμίζεται ότι, σε συνεργασία με τις δανείστριες τράπεζες του Ομίλου Μαρινόπουλος συμφώνησαν τη συνολική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεών του, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την εξαγορά της χρεοκοπημένης αλυσίδας, ώστε να καταστεί βιώσιμο το εγχείρημα της εξυγίανσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σούπερ μάρκετ του Ομίλου Μαρινόπουλος και των θυγατρικών του.

Οι κυριότεροι όροι της αναδιάρθρωσης αφορούσαν μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, αλλαγή των επιτοκίων δανεισμού (Euribor πλέον περιθωρίου), καθώς και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων. Δηλαδή, υπάρχουν μικρά περιθώρια για περαιτέρω αναδιάρθρωση χωρίς «κούρεμα».

Και το ερώτημα που γεννάται είναι απλό: Εχει κεφάλαια στην άκρη η οικογένεια Σκλαβενίτη για να βάλει στην εταιρία, εάν απαιτηθεί από τις περιστάσεις; Και, αν ναι, θα το κάνει;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα