Τα ακριτικά νησιά απαιτούν μέτρα για τους λαθρομετανάστες

Να τηρήσει η Ν.Δ. τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ζητούν οι δήμαρχοι Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω, ΜυτιλήνηςΑνεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις του Προσφυγικού, με τα ελληνικά νησιά να στενάζουν από τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων, που αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς για τις δυνατότητες οποιασδήποτε χώρας, και ειδικά της Ελλάδας. 

Όχι μόνο οι τοπικές ηγεσίες, αλλά και οι κάτοικοι εκφράζουν την απελπισία τους απέναντι στις ασταμάτητες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κάνοντας σαφές πως οι υποδομές τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ολόκληρα νησιά «αλλοιώνονται» κάθε μέρα και περισσότερο και οι Έλληνες πολίτες, απελπισμένοι, βλέπουν τον τόπο τους να χάνεται. 

Και, σε όλο αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα εθνικά σχέδια για κλειστές δομές που θα λειτουργήσουν είτε ως προαναχωρησιακά κέντρα είτε ως κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, και θα είναι ικανά να φιλοξενήσουν πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες ανά κέντρο. Αλλά αυτές οι ανακοινώσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα νησιά που έχουν επωμιστεί το βάρος του Προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι της Κω, της Λέρου, της Ανατολικής Σάμου, της Χίου, αλλά και της Μυτιλήνης, των νησιών δηλαδή που τα τελευταία χρόνια έχουν φιλοξενήσει και στεγάσει την πλειονότητα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, δηλώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν τη δημιουργία κλειστών δομών, οι οποίες θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τις περιοχές τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Για αυτόν τον λόγο ετοιμάζουν από κοινού μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να έρθουν στην Αθήνα και να ζητήσουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με κοινή τους δήλωση, οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου απορρίπτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το θέμα.

Χαρακτηριστικά, καταγγέλλουν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση ή πληροφόρηση για τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες που θέλουν τα νησιά να τροποποιούν τις υπάρχουσες δομές τους, ώστε να είναι κατάλληλες να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα. Τέλος, ζητούν από το σύνολο των δημάρχων όλης της επικράτειας να δείξουν κατανόηση και συμπαράσταση αυτές τις δύσκολες για τα νησιά τους ώρες, διαμηνύοντας πως θα παραμείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που απειλεί τόσο την ασφάλεια όσο και την ευημερία τους.

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος, Κω Θεοδόσης Νικηταράς, Λέρου Μιχαήλ Κόλιας, Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Χίου Σταμάτιος Κάρμαντζης σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

«Οι δήμαρχοι των πέντε ακριτικών νησιών που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα δηλώνουμε ότι:

1. Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.

2. Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα.

3. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων μας.

4. Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.

5. Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Επίσης, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα