ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευή 29.11.2019

➥ Σήμερα η τελευταία ευκαιρία σας να πληρώσετε εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις σας. Τρεχάτε με τα λεφτά στα δόντια να τα σκάσετε διότι το κράτος θέλει μπερντέ για να δώσει τα επιδόματα στους ασυνόδευτους τριαντάρηδες τζιχαντιστές.

➥ Μην τυχόν και δεν στάξετε τα τάλαρα στα γκισέ διότι θα θυμώσει ο Μαχμούντ, θα τελειώσουν οι μονάδες στο κινητό της Εμινέ, θα ξεμείνει από χαρτζιλίκι ο Οσάμα και θα μας κατηγορήσει η ύπατη αχρηστία του ΟΗΕ για ρατσισμό.

Τρεχάτε, ωρέ γκιαούρηδες, να πληρώσετε όσα έχετε και δεν έχετε για να μένουν στα τετράστερα και να κάνουν τζακούζια οι κουβαλητοί του Ερντογάν. Τους τα χρωστάτε, άλλωστε, από το 1821 και αυτοί που ψηφίζετε κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεπληρώσετε τα χρέη σας.

Τώρα μάλιστα που δόθηκε και ειδικό κυβερνητικό βάρος στην υπόθεση των «ασυνόδευτων παιδιών» να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: θα ξαναενωθούν με τις πολυμελείς οικογένειές τους που θα κουβαληθούν εδώ και θα τους πληρώνετε και αυτούς! Κορόιδα, κοροϊδάρες!

Υπάρχουν φράσεις που όλοι τις γνωρίζουμε, τις επαναλαμβάνουμε, τις ανακαλούμε στη μνήμη μας σε κρίσιμες περιστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα αγνοούμε τον πυρήνα του νοήματός τους.

➥ Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το «μολών λαβέ». Γιατί ο Λεωνίδας είπε στον Ξέρξη «μολών λαβέ» και όχι «ελθών λαβέ»; Γιατί το Χόλιγουντ μεταφράζει τη φράση με απλοϊκό τρόπο ως «come and get them» (μτφ.: «ελάτε να τα πάρετε»);

Είναι δυνατόν η υπερήφανη απάντηση του Λεωνίδα, που ευλαβούνται οι αιώνες, να ήταν τόσο απλή; Γιατί το επίθετο «αγαθός», που σχετίζεται με την «αρετή», έχει τέσσερα παραθετικά και τι σημαίνει καθένα από αυτά;

Στα προαναφερθέντα ερωτήματα και σε πολλά άλλα απαντά ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο. Τιτλοφορείται «Μολών Λαβέ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πελασγός.

Συγγραφέας του «Μολών Λαβέ» είναι ο Αντώνης Αντωνάκος, ο οποίος προσφέρει για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει την ανάλυση της ιστορικής φράσεως από πλευράς γλωσσολογικής, φιλολογικής - νοητικής, ιστορικής, αλλά και φιλοσοφικής. Αξίζει να διαβαστεί!
π