Κώστας Μουτζούρης: «Η λύση είναι κλειστά σύνορα στο Βόρειο Αιγαίο»

Αντίθετος στα κυβερνητικά σχέδια δηλώνει στη «δημοκρατία» ότι είναι ο περιφερειάρχης Βορείου ΑιγαίουΣε συνθήκες απελπισίας και απόγνωσης συνεχίζουν να ζουν καθημερινά κάτοικοι και Αρχές των νησιών του Αιγαίου, καθώς ακόμη και οι ύστατες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η ασφυκτική κατάσταση από τις ορδές προσφύγων και μεταναστών θα αποκλιμακωθεί πέφτουν στο κενό. 

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη διαχείριση του μείζονος αυτού προβλήματος, εξηγώντας παράλληλα πως τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική Αρχή των νησιών είναι κάθετα στη δημιουργία κλειστών δομών. «Οσο τα θαλάσσια σύνορα παραμένουν ανοιχτά και φτάνουν κατά εκατοντάδες από τα τουρκικά παράλια αυτοί οι άνθρωποι, τα νησιά δεν πρόκειται να αποσυμφορηθούν. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί κλειστή δομή εάν πρώτα δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, διότι στο τέλος θα υπάρχει και ανοιχτή και κλειστή δομή» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση.

«Παρά τις τελευταίες εξαγγελίες για κλείσιμο των συνόρων, όχι μόνο αυτό δεν επετεύχθη, αλλά ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τους 19.000 ανθρώπους» σημειώνει. Κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές με δική του πρωτοβουλία και συμμετοχή των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιείται πως και οι τρεις αντιτίθενται ομόφωνα στην κατασκευή κλειστής δομής στο νησί. Μάλιστα, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος διεμήνυσε, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πως όχι μόνο δεν πρόκειται να συναινέσει για κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου, αλλά έθεσε και την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη δημιουργία της μεγάλης κλειστής δομής αδιαφορώντας για τις τοπικές κοινωνίες.

Επεισόδια Αφγανών

Εκρηκτικό είναι το κλίμα και στη Χίο, όπου προχθές σημειώθηκαν επεισόδια με πετροπόλεμο μεταξύ Αφγανών, Σύρων και Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο από τους εμπλεκομένους, καθώς και κάποιοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν προσαχθεί τρία άτομα, ως πρωτεργάτες όσων συνέβησαν.

Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ και σε υποδομές για 1.000 άτομα διαμένουν περισσότεροι από 5.000 αιτούντες άσυλο. Την ίδια ώρα, σε σύλληψη συνολικά 14 ατόμων αφγανικής και συριακής καταγωγής προχώρησε η Αστυνομία στο κέντρο φιλοξενίας της Θήβας, έπειτα από πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Οι Αρχές έθεσαν το κέντρο υπό διακριτική παρακολούθηση και προγραμματίστηκε επιχείρηση με στόχο την αποκατάσταση της τάξης στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar.gr, από τις έρευνες των αστυνομικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια, κλομπ, χασίς και λαθραία τσιγάρα που διακινούνταν από τους τροφίμους του κέντρου. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θήβας, ενώ οι έρευνες των αστυνομικών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία διευκολύνει τους λαθραίους

Ανοιχτές θύρες παραβίασε ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης αποκαλύπτοντας ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν εφαρμόζεται από τους εξ ανατολών γείτονές μας, πληροφορώντας μας ταυτόχρονα ότι οι λαθρομετανάστες δεν αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο από την τουρκική πλευρά όταν ξεκινούν το ταξίδι τους. Τα λεγόμενα του κ. Πλακιωτάκη, μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του περί εισβολής λαθρομεταναστών στη χώρα, υποδεικνύουν το πρόβλημα με την αύξηση των ροών.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Ναυτιλίας, πλέον η τουρκική Ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται καν στις ενημερώσεις του ελληνικού Λιμενικού ότι ξεκίνησαν βάρκες με πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε ανταπόκριση σε ένα ποσοστό 60%.

Επιπλέον ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε και ότι η πλειονότητα όσων φτάνουν στην Ελλάδα δεν είναι Σύροι πρόσφυγες, γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, υπερασπιζόμενος το σχέδιο της κυβέρνησης.

Πρόβλημα μεγάλο υπάρχει και στον Εβρο, όπου οι λαθρομετανάστες μπαίνουν από τα χερσαία σύνορα, με τις αστυνομικές Αρχές να μην μπορούν να ανακόψουν τις ροές. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα ως προς τις διαταγές που ο Στρατός έχει λάβει για το θέμα. Μάλιστα, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο η κατάσταση, ώστε υπάρχουν τοπικοί παράγοντες, όπως ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Κοσμάς Καραΐσκος, που ρωτούν τον υπουργό Εθνικής Αμύνης με επιστολές εάν έχουν σταλεί οδηγίες σε στρατιώτες της παραμεθορίου να «αποφεύγουν» τους λαθρομετανάστες με όποιον τρόπο μπορούν, ακόμη και εγκαταλείποντας στρατιωτικά οχήματα, παίρνοντας μαζί τους τα κλειδιά, εάν οι μετανάστες επιμένουν να το προσεγγίζουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα