Εικόνα «αλαλούμ» απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας!

Διαρροές για πάγωμα των ΜΟΕ, οι οποίες αμέσως διαψεύστηκαν. Μπάχαλο πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – ΕρντογάνAπέναντι στην ωμή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει μια εικόνα αλαλούμ, προχειρότητας και ένδειας επιχειρημάτων. Κι αυτό, μόνο λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μια συνάντηση που είναι αμφίβολο αν τελικά θα ωφελήσει την Ελλάδα ή θα επιχειρήσει να την εκμεταλλευτεί ο Τούρκος πρόεδρος επικοινωνιακά για να προβάλει τις αξιώσεις της Τουρκίας, όπως συνηθίζει.

«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει με άλλες χώρες για τα κυριαρχικά δικαιώματά της» έσπευσε να δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη και στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω, αλλά να υπερασπιστεί τη θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας».

Φοβικό σύνδρομο

Κι αντί να σταλεί ένα ξεκάθαρο αυστηρό μήνυμα από την Αθήνα, από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευδαν να διαψεύσουν τη διαρροή που έγινε προφανώς από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο κρατικό ΑΠΕ ότι σταματούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το φοβικό σύνδρομο χτύπησε και πάλι την κυβέρνηση, μήπως τυχόν ο «σουλτάνος» κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας.

«Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ με την Τουρκία» έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Δένδιας και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα συναντηθεί με την αντίστοιχη τουρκική στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση» σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Πάντως χθες οι Τούρκοι συνέχισαν να προκαλούν στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Συνολικά 10 μαχητικά, κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα της Τουρκίας προέβησαν σε 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οκτώ παραβάσεις του FIR Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα