Αλβανία: Δεν επιστρέφουν στα μισογκρεμισμένα σπίτια

Οι κάτοικοι στο Δυρράχιο ζουν μέσα σε καθεστώς φόβου! Συνεργεία συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιώνΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Oκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία, που στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους, ακόμα οι πολίτες ζουν μέσα σε καθεστώς φόβου, μη μπορώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ακόμα δεν υπάρχει τελικός απολογισμός σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό. 

Οι ένοικοι σπιτιών που υπέστησαν ζημιές στον φονικό σεισμό της περασμένης Τρίτης στο Δυρράχιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη και τουριστική πόλη της Αλβανίας, διστάζουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους προτού λάβουν επιβεβαίωση από τις Αρχές πως είναι ασφαλή. Εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν τοίχους να χάσκουν ανοιχτοί ή να έχουν καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας τα δωμάτια των σπιτιών, τούβλα και σκόνη βρίσκονται παντού κι ελάχιστα είναι τα κτίρια που κρίνονται ως λειτουργικά.

Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα, αφού εξασφάλισε προσωρινά καταλύματα για τους 6.300 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι σε ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κοινωνικά κέντρα, ακόμη και σε σκηνές, καλείται τώρα να συντονίσει τους ελέγχους της ασφάλειας των σεισμόπληκτων κτιρίων και την ανοικοδόμηση των σπιτιών, ενώ περίπου 70 ειδικοί, ανάμεσά τους 50 ξένοι, εργάζονται για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των ζημιών.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων ή ζουν ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητά τους, χρειάζεται να επιστρέφουν διαρκώς στα διαμερίσματά τους για να προστατεύσουν όσα υπάρχοντά τους διασώθηκαν από επιτηδείους, που έχουν βρει ευκαιρία και «μπουκάρουν» στα άδεια σπίτια για να κλέψουν.

Προσώρας, πάντως, τουλάχιστον 3.822 κατοικίες και 461 πολυκατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, 20 από τις οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα