Θα βυθίσουμε τους Τούρκους

Ο Λίβυος ναύαρχος ετοιμάζει «υποδοχή» στον στόλο του «σουλτάνου»
Ο Δένδιας απαίτησε κυρώσεις, αλλά οι Ευρωπαίοι χαϊδεύουν την Άγκυρα

Πανικός Ερντογάν για την προσέγγιση της Αθήνας με τον Χαφτάρ

Η Θέση μας: ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ

Ηχηρό μήνυμα και ταυτόχρονα σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία, με αφορμή τη «σαθρή» συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ για τα θαλάσσια σύνορα, απηύθυνε ο Λίβυος αρχηγός Στόλου, ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουι. 

Ο ναύαρχος Μαχντάουι, ο οποίος σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ, με δηλώσεις του (Αlpha) έβαλε κατά ριπάς εναντίον της Αγκυρας.

«Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ, αν έρθουν τα καράβια έρευνας των Τούρκων, να τα βουλιάξω. Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο. Ο λαός της Λιβύης γνωρίζει ότι εμείς ανήκουμε στον στρατηγό Χαφτάρ και εμείς θα αντιδράσουμε σε αυτή τη συμφωνία» σημείωσε ο ναύαρχος και συνέχισε: «Αυτή τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Τούρκοι και ο Σάρατζ, την έγραψαν οι Τούρκοι όπως ήθελαν αυτοί, αφού ο Σάρατζ είναι Τούρκος, δεν είναι Λίβυος. Ο παππούς του είναι από την Τουρκία, γι’ αυτό δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία. Είναι πάρα πολύ κακή η συμφωνία.

Είναι λάθος και η συμφωνία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και την Κύπρο».

Η ανάρτηση

Λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Μαχντάουι, με ανάρτησή του στα social media που προκάλεσε αίσθηση, είχε γράψει σε άπταιστα ελληνικά: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Την ίδια ώρα, με μια επιστολή-μανιφέστο προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης αναφέρει πως «η στρατιωτική/αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης, ουδέποτε έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης», ενώ καταγγέλλει τον τουρκικό ρόλο στη χώρα.

Για την Πέμπτη, εξάλλου, έχει οριστεί η επίσκεψη του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ Ισα Γκουαϊντέρ στην Ελλάδα. Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, τον προσκάλεσε «γιατί θέλουμε να επιβεβαιωθεί, να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι το πολιτικό σκηνικό της Λιβύης είναι “δικέφαλο” και πως το Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τη συμφωνία της Τρίπολης με τον Ερντογάν και την έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο».

Ο Δένδιας ζήτησε κυρώσεις κ αι πήρε τσάι και… συμπάθεια

Π αρ’ όλες τις ελπίδες του ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα «αρθεί στο ύψος» του, το μόνο που κέρδισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνεδρίασή του ήταν αρκετή συμπάθεια, έστω από περισσότερες χώρες σε σχέση με πριν, αλλά ελάχιστη ουσία… 

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά απέστειλε χθες στον ΟΗΕ δύο επιστολές (μία στον γ.γ. και μία στον προεδρεύοντα της Ολομέλειας) στις οποίες περιγράφει τη θέση της για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Δένδιας, όπως είχε προαναγγείλει, ανέπτυξε τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων -όπως τα χαρακτήρισε- μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης, με έμφαση στη λέξη «Τρίπολη», όπως ακριβώς έκαναν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, που στην πράξη αποσύρουν την αναγνώριση της συγκεκριμένης κυβέρνησης ως ολόκληρης της Λιβύης. Οπως είπε στη συνεδρίαση, ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα και ζήτησε τη ρητή καταδίκη των δύο αυτών μνημονίων αλλά και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η Τρίπολη δεν συμμορφωθούν.

Τόνισε επιπλέον ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μιλώντας μετά το συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ευρύτατη στήριξη που έλαβε η χώρα μας από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία, ενώ σημείωσε ότι με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψη στη Ρώμη, για συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών.

Οι αποφάσεις όμως, διευκρίνισε ο κ. Δένδιας, θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων,- στο οποίο θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν όμως οι αποφάσεις που θα ληφθούν -με δεδομένο ότι υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία που δεν θέλουν καμία κύρωση κατά της Τουρκίας- ομοιάζουν στην αντίδραση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Τζουζέπ Μπορέλ, ο οποίος μας είπε ότι είναι «αλληλέγγυος» και μας… στηρίζει, τότε δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα.

Ο νέος ύπατος εκπρόσωπος συγκεκριμένα επισήμανε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες πολύ αργά και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές Αρχές την εξετάζουν, θυμίζοντας σε όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι μηχανισμοί της είναι τρομακτικά δυσκίνητα.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της συμφωνίας αυτής στη χώρα μας, είπε ότι «είναι προβληματική για κάποιες χώρες και θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά». Για όσα ειπώθηκαν πάντως στο συμβούλιο, αλλά και για τις υπόλοιπες εξελίξεις θα ενημερώσει τα κόμματα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας σήμερα, καθώς θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα