Η Μαρίκα Κοτοπούλη επί σκηνής

Πρεμιέρα στο Θέατρο Χώρα, με τη Νένα Μεντή να ενσαρκώνει την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη είναι η παράσταση «Μαρίκα», που θα κάνει πρεμιέρα μεθαύριο (9 μ.μ.) στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα (Αμοργού 20, 210-8673945), με τη Νένα Μεντή στον ομώνυμο ρόλο. 

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας, τα σκηνικά η Αννα Ζούλια, τα κοστούμια η Ηλένια Δουλαρίδη, τη μουσική επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Αυγερινός και τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Συμπρωταγωνιστούν οι Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Σαμόλης, Γιώργος Δεπάστας, Μάκης Πατέλης, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Γιάννης Σίντος, Τόνια Μαράκη, Ναταλία Αθανασιάδη, Παναγιώτης Ράιος.

Η παράσταση ταξιδεύει στον πολυδιάσταστο και αντιφατικό κόσμο της Μαρίκας Κοτοπούλη, μιας αμφιλεγόμενης γυναίκας, η οποία άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, όχι μόνο ως μια σπάνια καλλιτέχνιδα, αλλά και ως μια πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, το πνευματικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της· μιας εποχής μακρινής, αλλά με πολλές συγγένειες αυτήν που ζούμε σήμερα.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη ήταν υπόδειγμα επιβίωσης, καθώς ενώ γεννήθηκε μέσα σε μεγάλη φτώχεια, κατάφερε να αποκτήσει μοναδική δόξα και χρήμα. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από ακραία πάθη, τρελούς έρωτες και θανάτους, που σημάδεψαν την εθνική μας ταυτότητα.

Λατρεύτηκε σαν βασίλισσα και κυνηγήθηκε σαν χαμίνι του δρόμου. Πέρασε μέσα από τρεις πολέμους και στάθηκε όρθια, γιατί πάνω από το ταλέντο της θεατρικής της τέχνης διέθετε το μοναδικό ταλέντο της ζωής.

Η Μαρίκα ήθελε και ήξερε να ζει τη ζωή της απόλυτα και αντισυμβατικά. Ενώ ανήκε στο κατεστημένο, ήξερε να πηγαίνει κόντρα σε αυτό, όποτε η περίσταση και τα πιστεύω της το απαιτούσαν.

Το κείμενο του Πέτρου Ζούλια δημιουργήθηκε έπειτα από βαθιά έρευνα σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από περιστατικά της επεισοδιακής ζωής της.

Αλλοτε αστεία και άλλοτε δραματικά, τα γεγονότα συνθέτουν μια σκηνική αφήγηση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Η παράσταση αρχίζει από αυτά που πράγματι συνέβησαν, για να «φύγει» με τα φτερά της μυθοπλασίας σε μια σκηνική αναδημιουργία του πλούσιου υλικού της βιογραφίας της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Στην αρχή του έργου βρίσκουμε τη Μαρίκα το 1937, την εποχή κατά την οποία εγκαινιάζει το σημερινό Θέατρο Ρεξ. Στη συνέχεια γνωρίζουμε την τρομερή προσωπικότητα της «δασκάλας», όταν το 1941 ιδρύει τη θεατρική της σχολή, στην καρδιά της Κατοχής, για να φτάσουμε έως την αργή αλλά σταθερή πορεία της, προς το τέλος του έργου της, το 1954, τότε που φεύγει και από τη ζωή.