Βιωματικές «Ιστορίες» στον καμβά

Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Μπαρμπαρέλας Σφήκα στη Δημοτική Πινακοθήκη ΚαλλιθέαςΕγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» η ατομική έκθεση της ζωγράφου Μπαρμπαρέλας Σφήκα με τίτλο «Ιστορίες». Η εικαστικός παρουσιάζει έργα βιωματικού χαρακτήρα, αντλώντας θέματα από την καθημερινότητα, και καταφέρνει να μεταφέρει στον θεατή την ευαισθησία της από τα γεγονότα που βίωσε, έχοντας πάντα ως εργαλείο χρωματιστά λάδια πάνω σε μουσαμάδες μικρών και μεγάλων διαστάσεων.

Οι «Ιστορίες» της Μπαρμπαρέλας Σφήκα είναι μια εικαστική πορεία στον χώρο της τέχνης έως σήμερα. Στο πέρασμα αυτό, αφού σταμάτησε σε μικρούς και μεγάλους σταθμούς, με συμμετοχή σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, έφτασε να κάνει ένα οδοιπορικό σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, όπου εργάστηκε διορισμένη ως εκπαιδευτικός.

Γυρίζοντας στον τόπο όπου γεννήθηκε, στην Αθήνα, και προτού ξεκινήσει έναν καινούργιο κύκλο καλλιτεχνικού έργου, έφερε μαζί της τις «Ιστορίες» της. Ετσι το εικαστικό αυτό δρώμενο βρήκε την αφετηρία του στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», που στεγάζεται στο πατρικό σπίτι της μεγάλης Ελληνίδας ζωγράφου, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που σπούδασε στην ανδροκρατούμενη τότε Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η Μπαρμπαρέλα Σφήκα έμαθε σχέδιο από τον γλύπτη Ν. Στέφο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τους Ν. Κεσσανλή και Δ. Κοκκινίδη, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε στο Τμήμα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ, με καθηγητή τον Θ. Παπαγιάννη. Κατόπιν του διορισμού της ως εκπαιδευτικού στην επαρχία, διέκοψε της σπουδές της και τις συνεχίζει σήμερα με τον καθηγητή Ν. Τράνο.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Το 2000 σχεδίασε το λογότυπο της Punto Rally Team για τη FIAT Auto Hellas. Tο 2003 έλαβε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής σύγχρονης τέχνης «The Capistrano Warrior» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Chieti της Ιταλίας, με θέμα «The Untruth», όπου της απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Έχει παρουσιάσει έργα σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Τεχνόπολη), στη Βηρυτό (γκαλερί «Aida Chefran»), στη Σόφια (Ανοιxτό Πάρκο «Αλέξανδρος Νιέφσκι») καθώς και σε πόλεις-σταθμούς της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της.

Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο υπουργείο Παιδείας, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στον Οργανισμό «Αθήνα 2004», στην Πινακοθήκη Πιερίδη.

• Info: Η έκθεση της Μπαρμπαρέλας Σφήκα θα παραμείνει στο ιστορικό μουσείο της Καλλιθέας (οδός Λασκαρίδου 120), από τις 18 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2019. Καθημερινά από 10.00 έως 14.00 το πρωί και από 18.00 έως 21.00.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα