EastMed: Στην τελική ευθεία για τις υπογραφές

Τις τελευταίες γραμμές στη διακρατική συμφωνία κατασκευής του αγωγού EastMed…… ενός έργου που θα δημιουργήσει μία εναλλακτική προοπτική για την Ευρώπη όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Ισραήλ, της Κύπρου και αργότερα της Ελλάδας, συμπληρώνουν Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ. Η συμφωνία, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο την Κυριακή, θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην ελληνική πρωτεύουσα και αμέσως μετά θα προωθηθεί στην Ιταλία για υπογραφή.

Για τον Ιταλό

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ερωτηθείς γιατί δεν προσέρχεται στην Αθήνα ο Ιταλός πρωθυπουργός για να υπογράψει μαζί με τους Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου τη διακρατική συμφωνία, απάντησε πως η Ιταλία έχει κάποια περιβαλλοντικά ζητήματα όσον αφορά το σημείο κατάληξης του EastΜed, αλλά εκτίμησε πως αυτά θα αντιμετωπιστούν.

Χθες ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, όπως επίσης και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας. Στο υπουργείο Εξωτερικών και στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι υπογραφές για τον EastΜed θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των χωρών της ανατολικής Μεσογείου απέναντι στον «ταραξία» Ερντογάν.

«Είναι ένα έργο απόλυτα νόμιμο, λογικό, οικονομικό και, επομένως, δεν έχει κάποιο λόγο η Τουρκία ή κάποιος άλλος να αντιπαρατεθεί απέναντι σε κάτι το οποίο έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως, χώρες οι οποίες βλέπουν να θίγεται το Διεθνές Δίκαιο από τουρκικές προκλητικές ενέργειες μπορούν να κινήσουν οποιαδήποτε διπλωματική ομπρέλα προστασίας για να τις αποτρέψουν» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι ο αγωγός είναι βιώσιμος.

«Επομένως, εφόσον μπορεί να προσφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε λογικές τιμές, τότε εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με τη διαφοροποίηση των πηγών και των περιοχών προέλευσης της ενέργειας και εν προκειμένω του φυσικού αερίου» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα