Δεν πάνε μαζί γρίπη και κρυολόγημα

Απίθανο να συμβούν ταυτόχρονα και τα δύο σε έναν ασθενή, καθώς οι ιοί βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τουςΜάλλον απίθανο είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να κολλήσετε γρίπη και ταυτόχρονα να κρυολογήσετε, εκτός εάν κάποιοι είστε πολύ άτυχοι. Μια νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης μειώνει σημαντικά (χωρίς, πάντως, να εκμηδενίζει) τις πιθανότητες κάποιος να πάθει λοίμωξη και από τον ιό του κοινού κρυολογήματος. 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, με επικεφαλής τον δρα Πάμπλο Μουρθία του Κέντρου Ερευνών Ιών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 36.000 ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν δείγματα από τον λαιμό και τη μύτη τους σε βάθος εννέα ετών. Τα δείγματα εξετάστηκαν για 11 ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, μεταξύ των οποίων οι ρινοϊοί (του κρυολογήματος), οι αδενοϊοί, οι ιοί Α και Β της γρίπης κ.ά.

Το 8% των ατόμων βρέθηκε θετικό σε τουλάχιστον δύο ιούς, όμως διαπιστώθηκε -με τη βοήθεια και των υπολογιστών- ότι η λοίμωξη από ιό της γρίπης μειώνει κατά 70% την πιθανότητα λοίμωξης από ρινοϊό του κρυολογήματος. Οπως έδειξε η μελέτη, όσο αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης τον χειμώνα τόσο μειώνονται τα περιστατικά κρυολογήματος. Αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, είναι πιθανό οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος να βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους μέσα στον άνθρωπο (πράγμα τελικά μάλλον καλό για τον ασθενή), όπως δηλαδή τα ζώα ανταγωνίζονται στη ζούγκλα για τη τροφή τους.

«Πιστεύουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί ανταγωνίζονται στην αναπνευστική οδό πιθανώς για συγκεκριμένα κύτταρα που θα μολύνουν. Εναλλακτικά, η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου στον έναν ιό κάνει πιο δύσκολο για τον άλλον ιό να προκαλέσει και αυτός λοίμωξη» δήλωσε η ερευνήτρια δρ Σέμα Νίκμπαξ.

Από την άλλη, όταν οι άνθρωποι κολλάνε έναν ιό μένουν σπίτι, οπότε μειώνουν τον κίνδυνο να κολλήσουν κι άλλον ιό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να πέσει φως στους βιολογικούς μηχανισμούς αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ιούς μέσα στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που θα βοηθήσει και στην καλύτερη αντιμετώπισή τους μελλοντικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα