Διεθνές «μπλόκο» στον Ερντογάν για τη Λιβύη

Κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος «ζεσταίνει» τις μηχανές για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη και η Ευρώπη ανησυχεί

Από τη 
Θεανώ Καρούτα

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συζήτησής τους, ενώ νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε επικοινωνήσει και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη επίλυσης της κρίσης. 

ΗΠΑ, Ρωσία και Ιταλία έχουν ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτουν ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης, ενώ παρέμβαση ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Κάλεσα τον πρόεδρο Ερντογάν να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, διότι αυτό δεν θα εξισορροπούσε τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, αλλά θα οδηγούσε σε τεράστια κορύφωση της έντασης» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα μεταβεί στην Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα είναι ήδη αργά τότε, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Βουλή στην Τουρκία θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 2 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Οπως μετέδιδαν χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) προς τους βουλευτές του, «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη Λιβύη ενδέχεται τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 2019 να υποβληθεί στη Βουλή το υπόμνημα για τη Λιβύη και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 στις 2 το μεσημέρι να συγκληθεί η γενική συνέλευση της Βουλής προς συζήτηση».

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων συνεχίστηκε από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Εάν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η ένταση θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος, και θα το κάνουμε» τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Αγκυρα και η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σαράτζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη. Αξίζει να αναφερθεί ότι την υπογραφή του μνημονίου χαρακτήρισαν «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου – Λιβύης, ενώ ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη νομιμότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη.

«Παιχνίδια» με τις δύο τουρκικές φρεγάτες στην Αλγερία

«Κλίμα» επιχείρησε να δημιουργήσει ακόμη μια φορά η Αγκυρα, αυτή τη φορά μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», που με εκτενές δημοσίευμα έσπευσε να διαφημίσει την αποστολή δύο φρεγατών στην Αλγερία, στο πλαίσιο του εορτασμού των 501 χρόνων από τον θάνατο του Οθωμανού Ορούτς Ρέις, αδελφού του Μπαρμπαρόσα. Η εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι φρεγάτες “Γκιοκσού” και “Γκιόκοβα” ταξίδεψαν στην Αλγερία για να τιμήσουν τον Οθωμανό Ορούτς Ρέις, αδελφό του ναυάρχου Μπαρμπαρόσα, για την 501η επέτειο του θανάτου του. Η αποστολή των δύο φρεγατών στην Αλγερία τράβηξε την προσοχή των γύρω χωρών εν μέσω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. Η αποστολή προκάλεσε επίσης μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα».

Μετά τη δημιουργία εντυπώσεων η εφημερίδα δεν δίστασε να γράψει πως η Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία όλα τα όπλα της διπλωματίας προκειμένου να επέλθει η ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο. «Στο πλαίσιο της διπλωματίας των κανονιοφόρων η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Αλγερία μεταφέρει μηνύματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας» σημειώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφέροντας ακόμη πως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούν να στρέψουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Task Force» εναντίον της Τουρκίας, αλλά και πως οι δύο τουρκικές φρεγάτες θα λάβουν μέρος και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ κατά την παρουσία τους ανοιχτά του Αλγερίου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα