Γιατί τα τζάκια είναι επικίνδυνα

Προειδοποίηση των επιστημόνων ότι πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αφήνουν στο περιβάλλον μεγάλες ποσότητες τοξινώνΑπό τη Ρίτα Μελά

Τα τζάκια προκαλούν καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις, προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες και τους προτρέπει να μην τα ανάβουν γιατί εισπνέουν «εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες από διάφορες τοξίνες, όπως υδρογονάνθρακες, βενζόλιο, διοξίνες».

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ) προειδοποιεί τους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια μέσα στα σπίτια τους «για την προστασία της υγείας και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, όπως καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, αλλά και όλων των συμπολιτών σας» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων, και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση των πόλεων από τα τζάκια απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. «Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΑΕ.

Επίσης, προτρέπει την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, όπως έκανε στην περίπτωση της απαγόρευσης του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, προτείνει την απαγόρευση κατασκευής τζακιών σε πολυκατοικίες στις πόλεις και την παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων, ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών.

Στην ανακοίνωσή της καταλήγει: «Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του δεν είναι δικαίωμά του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή θέτει σε κίνδυνο όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα