Ο Τραμπ απαντά με οικονομικές κυρώσεις

Προφανώς, το «όλα είναι καλά», δηλαδή το πρώτο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των Ιρανών…… στις ιρακινές στρατιωτικές βάσεις, δεν ήταν παρά μια πρώτη αντίδραση τα ξημερώματα της Τετάρτης εκ μέρους των ΗΠΑ. Κι αυτό, διότι χθες το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός πρόεδρoς με διάγγελμά του τοποθετήθηκε αναλυτικά για το ζήτημα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Ουάσινγκτον για την «επόμενη μέρα».

Αφού τόνισε πως δεν χάθηκαν αμερικανικές ούτε ιρακινές ανθρώπινες ζωές από τις ιρανικές επιθέσεις, ο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ εκτίμησε πως το Ιράν φαίνεται ότι υποχωρεί, καθώς, όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τα πυραυλικά χτυπήματα, ενώ παράλληλα εξήγγειλε νέες ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Για πολύ καιρό τα κράτη ανέχονταν τη συμπεριφορά του Ιράν. Αυτές οι μέρες τελείωσαν» διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες» τόνισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους. «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ – η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επιπλέον ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, καλώντας παράλληλα την Τεχεράνη να συνεργαστεί σε κοινές προτεραιότητες, όπως είναι η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σήμερα στο Ιράκ καταφθάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ η Αγκυρα σημειώνει πως στοχεύει στην αποκλιμάκωση της έντασης, την ώρα που την Τετάρτη το Λονδίνο καταδίκαζε τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ. Εκκληση για διάλογο απηύθυνε χθες και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο καταδίκασαν επίσης τις ιρανικές επιθέσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα