Με τα F-35 θα έχουμε υπεροπλία στο Αιγαίο

«Με αναβαθμισμένα F-16, Mirage και F-35 θα ανακτήσουμε την υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου»

Θα «απαντήσουμε δυναμικά» σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ τόνισε πως με την αναβάθμιση των F-16, την υποστήριξη των Mirage και την αγορά μιας μοίρας F-35 η Ελλάδα θα ανακτήσει την υπεροχή στον αέρα του Αιγαίου.

Σε τηλεοπτική παρέμβασή του από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στις κατ' ιδίαν επαφές που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους πως υπάρχουν όρια και αν η Τουρκία τα υπερβεί, «είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα». Ερωτηθείς ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε: «Αν συνεχιστεί η διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση, να το ξέρουν όλοι».

Διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος στο αίτημα για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, με στόχο η απόκτηση μίας μοίρας των stealth αεροσκαφών να αρχίσει από το 2024.

Το κόστος το υπολόγισε περίπου στα 3 δισ. δολάρια. Τα F-35 θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα αναβαθμισμένα F-16 στην έκδοση Viper και δεδομένου ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα αποκτήσει, κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αεροπορική υπεροχή.

«Όταν θα έχουμε τελειώσει, θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35, εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω, δεν θα τα έχει καταφέρει. Παράλληλα θα έχουμε συμπληρώσει και τον στόλο των Mirage, που λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών όπλων που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος. Τότε πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπεροχής πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Την ίδια στιγμή πάντως η Αθήνα στέλνει μήνυμα διαλόγου στην Αγκυρα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα μεταβαίνει στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης για συνομιλίες με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Οπως αναφέρεται από το ΥΠΕΞ, η επίσκεψη του Ελληνα διπλωμάτη εντάσσεται στο πλαίσιο «των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων» των δύο υπουργείων. Περαιτέρω διευκρινίσεις δεν δόθηκαν.