Ασφαλιστικό με αυξήσεις για λίγους!

Εντός των ημερών η κατάθεσή του στη Βουλή. Ωφελείται μόνο το 25% των δικαιούχων. Τα ποσοστά αναπλήρωσηςΑπό τον
Νάσο Χατζητσάκο

Mέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο μέχρι τα τέλη της επόμενης αναμένεται να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Αν και έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έρχονται αυξήσεις για όλους τους «απομάχους της εργασίας», η πραγματικότητα είναι ότι θα δει πραγματικές αναπροσαρμογές στην κύρια σύνταξη (10 έως 70 ευρώ τον μήνα, στην πλειονότητά τους) 1 στους 4. Για τους δικαιούχους επικουρικών, βελτιωμένα από 5 ευρώ έως και 196 ευρώ (το μέγιστο ποσό θα αφορά ελάχιστες περιπτώσεις) θα είναι τα ποσά μόλις για 1 στους 3.

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα προκληθούν από τις -επιβεβλημένες μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου- βελτιώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν από 30 έτη ασφάλισης και πάνω (ανάλογα αναδρομικά θα δοθούν από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά).

Οπως επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών.

Αναπροσαρμογές

Ομως, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», πραγματικές αυξήσεις θα λάβουν λίγοι. Αυτοί θα είναι κυρίως όσοι έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Οι υπόλοιποι, αν και θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να αυξάνονται, τα ποσά που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν θα είναι ίδια με αυτά που δικαιούνται σήμερα. Οποιες αναπροσαρμογές θα καλυφθούν από τις «προσωπικές διαφορές».

Επίσης, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αυξηθούν οι επικουρικές, μεσοσταθμικά, κατά 99,5 ευρώ. Οι αναπροσαρμογές θα αφορούν τις συντάξεις οι οποίες είχαν περικοπεί -χωρίς να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου- στα μέσα του 2016 (όσες, μαζί με τις κύριες, ξεπερνούσαν στο άθροισμα τα 1.300 ευρώ μηνιαίως, μεικτά).

Αυτό σημαίνει ότι από πραγματικές αυξήσεις -και τα αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά- θα ωφεληθούν περίπου 465.000 από το σύνολο των 1.200.000 δικαιούχων επικουρικών. Από αυτούς, τις μεγαλύτερες αναπροσαρμογές (σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα φτάσουν πάνω από τα 200 ευρώ) θα δουν όσοι είχαν πολλά έτη ασφάλισης και μεγάλες αποδοχές ως εργαζόμενοι και υπάγονταν στα πρώην ΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ, ΤΕΑΠΕΤΕ, ΤΕΑΤΤΑΘ, ΤΕΑΠΥΚ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΚΕΑΝ και ΤΕΑΙΣΥΤ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα