Τα μαζεύουν για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Αλληλοδιαψεύδονται υπουργός και υφυπουργός για το αν θα γίνεται μάθημα. Θυμήθηκαν χθες και τον εκκλησιασμό

Aπίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας, ένα 48ωρο μετά την αποκάλυψη της διάταξης που καταργεί την αργία των Τριών Ιεραρχών και κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα φαίνεται από τις συνεχείς αλληλοδιαψεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και την αδυναμία να περιγράψουν αυτό που τελικά πρόκειται να συμβεί.

Ειδικότερα, νωρίς χθες το πρωί και μετά την κατακραυγή που ακολούθησε τις αποκαλύψεις, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επέλεξε να «στρίψει διά του αρραβώνος». Μέσα από ραδιοφωνική συνέντευξή της και μια διευκρινιστική εγκύκλιο αργότερα ξεκαθάρισε πως την ημέρα εκείνη δεν θα γίνονται μαθήματα και πως εκτός από τις εορταστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται στα σχολεία, θα γίνεται και προαιρετικός εκκλησιασμός, λέξη που έλειπε από την αρχική διάταξη.

«Εν όψει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σας ενημερώνουμε ότι την 30ή Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων» αναφέρεται στη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου, την οποία υπογράφει η κυρία Ζαχαράκη.

Διάψευση

Λίγες ώρες αργότερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τη διέψευσε, καθώς με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι στις 30 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία της χώρας θα είναι ανοιχτά και θα πραγματοποιούνται κανονικά τα μαθήματα.

«Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας», διευκρίνιση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε νωρίτερα το πρωί η κυρία Ζαχαράκη.

Οι αντικρουόμενες απόψεις για το τι τελικά θα γίνει την ημέρα αυτή καταδεικνύουν την «αρρυθμία» στην κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία, ενώ παράλληλα γεννούν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη σκοπιμότητα της διάταξης. Μήπως τελικά όλα αυτά κρύβουν βαθύτερες και ανομολόγητες επιδιώξεις;

Σημειώνεται πως με αφορμή την αρχική απόφαση του υπουργείου ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη. «Η απόφαση αυτή της υπουργού αποτελεί μια μεταρρύθμιση που αποδεικνύει ότι στο πλαίσιο της ετήσιας παιδευτικής αγωγής, όπου το σχολείο στην εποχή μας έχει καταντήσει εργαλείο αναπαραγωγής του κρατούντος συστήματος μέσω μιας απρόσωπης διαδικασίας, μια ημέρα θα αφιερώνεται στις μοναδικές προσωπικότητες-πρότυπα των Τριών Ιεραρχών και στις πανανθρώπινες αξίες που υπηρέτησαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης.