«Τελείωσαν» τον Αγγελή από τη Σχολή Δικαστών!

Ο αντιεισαγγελέας του Αρ. Πάγου «πλήρωσε» τη συχνά εκρηκτική και ανακόλουθη συμπεριφορά του

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Μαύρο πρόβατο στους δικαστικούς και τους εισαγγελικούς κύκλους, εξαιτίας της ανερμήνευτης, ανακόλουθης και συχνά εκρηκτικής συμπεριφοράς του, φαίνεται πως έχει γίνει πλέον ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, οι αναφορές του οποίου -μεταξύ άλλων- προκάλεσαν τη σύσταση της Προανακριτικής που διεξάγεται στη Βουλή για τους πολιτικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis.

Ισχυρότερη απόδειξη αυτού είναι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι πρότινος και για αρκετά χρόνια δίδασκε ο κ. Αγγελής, να τον παύσει από τα εκπαιδευτικά καθήκοντά του. 

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο Δ.Σ. της σχολής και προέρχονται από δικαστικές πηγές, κρίθηκε ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν αποτελεί πλέον θετικό πρότυπο για τους νέους δικαστές, καθώς έχει προκαλέσει αναστάτωση στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ετσι η παρουσία του στη σχολή δεν κρίθηκε πλέον χρήσιμη, καθώς, όπως ακούστηκε, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Να τονίσουμε εδώ ότι το Δ.Σ. της Σχολής Δικαστών απαρτίζεται από 13 μέλη υπεράνω υποψίας, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργο Σταματογιάννη, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση της απομάκρυνσης του κ. Αγγελή. Επικοινώνησε, επίσης, με τον Ευστάθιο Κουτσοχήνα, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, παρά το γεγονός πως ο κ. Αγγελής αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που απασχολούν την επικαιρότητα, δήλωσε ότι δεν θυμάται τίποτα σχετικώς.

Απομονωμένος

Η απομάκρυνση, ωστόσο, του κ. Αγγελή από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν είναι το μόνο γεγονός που αποδεικνύει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους δικαστικούς κύκλους γύρω από το όνομά του. Φαίνεται ότι ειδικά στον Αρειο Πάγο δεν του μιλάει πλέον κανείς, είτε επειδή φοβούνται πως στο μέλλον μπορεί να παραποιήσει τα λόγια τους είτε επειδή φοβούνται τη διάθεσή του να καταδιώκει με μηνύσεις όσους θεωρεί ότι του κάνουν πόλεμο.

Αναφέρουν ως παράδειγμα όσα έχουν τραβήξει από αυτόν η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη παλαιότερα. Εξάλλου, και ο ίδιος στην κατάθεσή του στην Προανακριτική ομολόγησε ότι δεν του μιλούν οι συνάδελφοί του.

Έδωσε, ωστόσο, την ερμηνεία ότι αυτό συμβαίνει γιατί κάποια στιγμή... τον θεώρησαν ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν φατρίες στον Αρειο Πάγο με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις, κρατάμε απλώς το γεγονός και όχι την ερμηνεία.

Αλλά ακόμη και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην οποία ο κ. Αγγελής κατέχει τη θέση του αναπληρωτή, η εισαγγελέας -σύμφωνα με δηλώσεις του επίσης στην Προανακριτική- του έχει απαγορεύσει να πηγαίνει στο γραφείο (σ.σ.: προφανώς εννοεί την πρόεδρο της Αρχής Αννα Ζαΐρη). Η ερμηνεία του, σε αυτή την περίπτωση, ήταν ότι κάποιοι θέλουν να τον εξωθήσουν στην παραίτηση. Την πραγματικότητα, όμως, τη σκιαγράφησε ο ίδιος στη συνέχεια, αποκαλύπτοντας πολλά και ενδιαφέροντα για τις δραστηριότητές του σε αυτή την υπηρεσία, αλλά και γενικότερα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα έχει συμπεριλάβει σε προγενέστερη αναφορά του ο κ. Αγγελής, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του εποπτεύοντος στην Εισαγγελία Διαφθοράς και θέλησε να ενημερώσει τον διάδοχό του Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, εκείνος του απάντησε: «Ασε, Γιάννη, θα τα βρω μόνος μου». Είναι κι αυτό ένα στοιχείο ενδεικτικό του κλίματος...