Μειωμένη «ποινή» για συνταξιούχους!

Στο 30% από 60% που ισχύει σήμερα πέφτει το «ψαλίδι» (με το νέο Ασφαλιστικό) στις αποδοχές όσων συνεχίζουν να εργάζονται

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους αναμένεται να επιφέρει με την ψήφισή του το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών. Οπως όλα δείχνουν, η «ποινή» (μείωση) επί της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης του ή της δικαιούχου της θα πέσει στο ποσοστό του 30%, από 60% που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επικείμενη -με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να γίνει ως τα μέσα Φεβρουαρίου- μείωση της «ποινής» κατά 50% έχει στόχο να δώσει κίνητρο στους συνταξιούχους να δηλώνουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ότι εργάζονται. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρουν ότι με τη νομοθέτηση, πριν από δύο χρόνια, της αύξησης του ποσοστού μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης του ή της δικαιούχου της πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το φαινόμενο της παροχής «αδήλωτης εργασίας» από σημαντική μερίδα «απομάχων της εργασίας».

Προσαύξηση

Για τον ίδιο λόγο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους «απόμαχους», με την ολοκλήρωση της παράλληλης -με την καταβολή της σύνταξης- απασχόλησής τους, να προσαυξάνουν το ποσό της.

Η σύνταξή τους θα διαμορφώνεται εκ νέου στη συνέχεια, όταν θα δηλώνουν στον ΕΦΚΑ ότι σταμάτησαν την απασχόλησή τους, με τον συνυπολογισμό των εισφορών που καταβλήθηκαν για όσο χρονικό διάστημα παρείχαν την εργασία τους, ενώ παράλληλα συνταξιοδοτούνταν. Από την άλλη πλευρά, όμως, συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το «κούρεμα» της μείωσης του ποσού της σύνταξης από το 60% στο 30% θα ωφελήσει κυρίως μια μικρή μερίδα «βολεμένων» συνταξιούχων, τοποθετημένων με πολιτική απόφαση σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι η «ποινή» - μείωση της σύνταξης κατά 60% θεσμοθετήθηκε με την έναρξη της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχου εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ (πρώην φορείς κύριας ασφάλισης - ενταχθέντες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή στο Δημόσιο) και αναλαμβάνουν εργασία μετά τις 13 Μαΐου του 2016 ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικά υπακτέα στην ασφάλισή του.