Όφελος από 5 έως 196 ευρώ (υπό όρους) για τις επικουρικές

Αύξηση 99,57 ευρώ κατά μέσο όρο στις επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ (ως άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυξήσεις θα αρχίζουν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

«Κουρεύτηκαν»

Όπως είναι γνωστό (το θέμα της «σφαγής» των επικουρικών είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από το 2018 με στοιχεία του ειδικευμένου στο Ασφαλιστικό Κώστα Νικολάου), οι συντάξεις 12 Ταμείων του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ στην πραγματικότητα «κουρεύτηκαν» αυθαίρετα το 2016, με τις παράνομες μειώσεις να κυμαίνονται από 80 έως και πάνω από 400 ευρώ τον μήνα! Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που γνωστοποίησε το ΕΝΔΙΣΥ:

1 Απονεμηθείσα επικουρική του τ. ΕΤΕΑΜ των 493,67 ευρώ, μετά τον «επανυπολογισμό» του 2016 κατέληξε στα 138,96 ευρώ! Εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε θα ήταν 351,07 ευρώ. 

2 Απονεμηθείσα επικουρικών του τ. ΤΕΑΥΕΚ των 544,98 ευρώ μετά τον «επανυπολογισμό» του 2016 κατέληξε στα 200,14 ευρώ. Εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί στα 299,06 ευρώ τον μήνα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τόσο τον υπολογισμό των νέων επικουρικών με τον νόμο Κατρούγκαλου (με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος) όσο και τον επανυπολογισμό των παλαιών με βάση τον νέο τύπο. Κυρίως όμως ακύρωσε τις περικοπές που εφαρμόστηκαν με βάση το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Μεγάλοι χαμένοι του αλγόριθμου του επανυπολογισμού ήταν:

• Πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που έφυγαν με πολλά χρόνια ασφάλισης -π.χ. 35ετία- και με υψηλές αποδοχές.

• Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (ανταποδοτικότητα σύνταξης επί μισθού), αλλά δεν πλήρωναν αντίστοιχα υψηλές εισφορές ως εργαζόμενοι (π.χ. ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες).

• Συνταξιούχοι που μπορούσαν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης (π.χ. ναυτικοί του ΚΕΑΝ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα