Ιταμές προκλήσεις από Σκόπια και Τίρανα

Εξτρεμιστές των Τιράνων προσβάλλουν και απειλούν τους ΒορειοηπειρώτεςAλβανικοί εθνικιστές ξεπέρασαν κάθε όριο κατά της ελληνικής μειονότητας, καταστρέφοντας δίγλωσσες πινακίδες στην περιοχή του Δήμου Φοινίκης. Η επιθετικότητα των Αλβανών εθνικιστών κατά των Ελλήνων της Αλβανίας τον τελευταίο καιρό κλιμακώνεται, όπως καταγγέλλει το μειονοτικό κόμμα Ομόνοια. Η επιθετικότητα κατά των Ελλήνων στη γειτονική χώρα από εθνικιστικούς κύκλους φαίνεται να γίνεται υπό τη σιωπηρή ανοχή της πολιτικής ηγεσίας των Τιράνων, χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με την Ομόνοια, και η έμμεση καθοδήγηση των επιθετικών ενεργειών να γίνεται υπογείως από τους κύκλους της κυβέρνησης του Εντι Ράμα. 

Τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Φοινίκης βανδαλίστηκαν οι ελληνικές επιγραφές στις επίσημες δίγλωσσες πινακίδες που υπάρχουν στο τοπικό οδικό δίκτυο. Τα τοπωνύμια στην περιοχή της νότιας Αλβανίας υποχρεωτικά, σύμφωνα με τον νόμο 96/2017 «περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία», πρέπει να επισημαίνονται στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, οι εθνικιστές της Αλβανίας φαίνεται ότι έχουν βάλει στόχο να πιέσουν την ελληνική μειονότητα και να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Επιθετικότητα

Εκτός από τους βανδαλισμούς των πινακίδων, και μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας εντείνουν την επιθετικότητα κατά της ελληνικής μειονότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομόνοιας, στο εθνικής αλβανικής εμβέλειας κανάλι Top Channel τους τελευταίους μήνες υπήρξαν τέσσερις εκπομπές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «προσβολή για τα μέλη και τις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».

Μάλιστ,α το ελληνικό κόμμα καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ότι «η γραμμή του καναλιού, οι σχέσεις και οι γνωστές διασυνδέσεις αυτού του μιντιακού ομίλου με την κυβέρνηση (σ.σ.: των Τιράνων) προκαλούν τη δικαιολογημένη ανησυχία ότι η καμπάνια πρόκλησης εντάσεως στους κόλπους και στις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα, δεν είναι μία τυχαία σύμπτωση».

Η δράση των αλβανικών εθνικιστικών κύκλων πρέπει να προβληματίσει τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές. Τέτοιου είδους ενέργειες κατά μιας αναγνωρισμένης μειονότητας, όπως η ελληνική, απομακρύνουν την Αλβανία από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ η χώρα μας θα πρέπει να μη φοβηθεί και να εφαρμόσει, αν χρειαστεί, και κατασταλτικά μέτρα προς την κυβέρνηση των Τιράνων.

Σκόπια: παρατράγουδα στον αγιασμό του Αξιού

Η προκλητικότητα των Σκοπιανών δεν σταματά πουθενά και «οι μάσκες πέφτουν» καθημερινά στο κρατίδιο των Σκοπίων, όπου οι κάτοικοί του δεν χρησιμοποιούν κανέναν τοπικό προσδιορισμό, αλλά μόνο τη λέξη «Μακεδονία» σε όλες τις δράσεις τους.

Ετσι, την Κυριακή, όταν οι ορθόδοξοι των Σκοπίων γιόρτασαν τα Θεοφάνια στον ποταμό Αξιό (Βαρδάρ), ομάδα νέων άρχισε να φωνάζει «Ποτέ Βόρεια, Μόνο Μακεδονία» μπροστά σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης, που (δήθεν) αιφνιδιάστηκαν.

Ωστόσο, κάποιοι προσπάθησαν να τους φωνάξουν «σταματήστε, υπάρχει συμφωνία», αλλά οι φωνές τους πνίγηκαν από τους πολλούς, που άρχισαν να μετατρέπουν τις φωνές σε συνθήματα εν χορώ, τα οποία προκάλεσαν προσωρινά αμηχανία, αλλά ακολούθησαν σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν στον ποταμό Αξιό.

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός των Θεοφανίων τελέστηκε την Κυριακή, διότι η σχισματική Εκκλησία της χώρας ακολουθεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Όσον αφορά την κατάσταση στα Σκόπια εν όψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου, το κλίμα δυναμιτίζεται από οπαδούς του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, που επιθυμεί την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επαναφορά της παλαιάς συνταγματικής ονομασίας της χώρας. Ανάλογη είναι η κατάσταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) και μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι να σταματήσει «τις ανεύθυνες αναφορές που υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της χώρας». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μίτσκοσκι σε συνεντεύξεις του το προηγούμενο διάστημα είχε δεσμευτεί ότι αν το VMRO-DPMNE επανέλθει στην εξουσία, «τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα