Ο Τραμπ εξήγγειλε μείωση φορολογίας από το Νταβός!

Άφησε αιχμές κατά της FED, λέγοντας πως είναι λάθος η αύξηση των επιτοκίων

Με αναφορές στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και στα μέτωπα του εμπορικού πολέμου που έχει ανοίξει, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αισθητή την παρουσία του στο Νταβός όπου συνεχίζεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε αιχμές κατά της FED, χαρακτηρίζοντας λάθος την αύξηση των επιτοκίων, ενώ σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στο περιθώριο της διάσκεψης ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους προανήγγειλε επίσης φορολογικές μειώσεις για την αμερικανική μεσαία τάξη και απείλησε με δασμούς τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο CNBC ο Τραμπ δήλωσε ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναπτυσσόταν με ρυθμό σχεδόν 4%, αν δεν υπήρχε η ανασχετική επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. «Τώρα, με όλα αυτά, αν δεν είχαμε κάνει αυτή τη μεγάλη αύξηση στα επιτόκια, νομίζω ότι θα ήμασταν κοντά στο 4%» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας «θα έβλεπα 5.000 έως 10.000 περισσότερες μονάδες στον (χρηματιστηριακό δείκτη) Dow Jones. Αλλά ήταν σκότωμα όταν αύξησαν το επιτόκιο».

Σε άλλη συνέντευξή του στο Fox Business ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε πως μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα ανακοινωθούν φορολογικές μειώσεις για τη μεσαία τάξη. «Θα κάνουμε μια φορολογική μείωση στη μεσαία τάξη, μια πολύ μεγάλη μείωση» ανέφερε, ενώ επανήλθε στην επιπλέον δασμολόγηση της τάξης του 25% στα αυτοκίνητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Για το φλέγον θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είναι πιθανή εντός «μερικών εβδομάδων», ενώ το φόρουμ απασχόλησε και η ανταλλαγή απειλών αναφορικά με τη φορολογική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ένωσης για τους κολοσσούς της τεχνολογίας, με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο ΛεΜερ να διαβεβαιώνει, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, ότι το Παρίσι και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε ένα «κοινό πλαίσιο».