Κίνα και ΠΟΥ συμμάχησαν κατά του φονικού ιού!

Ενισχύεται η διεθνής συνεργασία. Δεν προστατεύουν απόλυτα οι χειρουργικές μάσκες, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Από τη Θεανώ Καρούτα

Με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η επιδημία θα διαρκέσει μήνες, έγινε γνωστό πως οι νεκροί από τον κορονοϊό έχουν φτάσει τους 106, την ώρα που 4.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από αυτόν. 

Η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι θα νικήσει τον «δαίμονα» του ιού, δήλωσε εμψυχωτικά ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συζήτησε τρόπους για την προστασία των πολιτών με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Από τότε που ξεκίνησε (η επιδημία), η κινεζική κυβέρνηση ήταν ανοιχτή, με διαφάνεια και υπευθυνότητα, ώστε οι πληροφορίες για την επιδημία να μεταδίδονται το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος.

«Η Κίνα θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και καλωσορίζει τη συμμετοχή του ΠΟΥ στην πρόληψη του ιού. (...) Πιστεύουμε ότι ο ΠΟΥ και η διεθνής κοινότητα θα κάνουν μια ήρεμη, αντικειμενική και λογική αποτίμηση του ιού και η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι θα κερδίσει τη μάχη κατά του ιού» υπογράμμισε ο Σι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ψυχολογική στήριξη

Στο πλαίσιο αυτό, το πανεπιστήμιο του Πεκίνου ανακοίνωσε τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης για όσους βιώνουν στρες λόγω της επιδημίας.
Φοιτητές, καθηγητές και απλοί πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν ζητώντας βοήθεια για να διαχειριστούν ψυχολογικά θέματα που σχετίζονται με την επιδημία, σύμφωνα με το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πεκίνου, το Beijing Normal University, που άρχισε τη Δευτέρα να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές.

Το υπουργείο Παιδείας χαιρέτισε την κίνηση και ζήτησε να παρέχονται περισσότερες τέτοιες συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, οι Αρχές αποφάσισαν την επ' αόριστον αναβολή της έναρξης του β΄ εξαμήνου σε σχολεία και πανεπιστήμια για λόγους πρόληψης. Στα αισιόδοξα νέα, μια 27χρονη έγκυος από την Ουχάν, που πιθανόν να έχει μολυνθεί, έφερε στον κόσμο ένα υγιές αγοράκι με καισαρική.

Πάντως οι ειδικοί ενημερώνουν διαρκώς για τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας πως οι χειρουργικές μάσκες είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο κατά του ιού, καθώς η χρήση τους δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων, τη στιγμή που ο ιός είναι επικίνδυνος ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων.