Κερδίζουν το στοίχημα για τα δύο νοσοκομεία οι Κινέζοι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους για περίθαλψη χιλιάδων ασθενών με κορονοϊό

Από τη Θεανώ Καρούτα

Ο κορονοϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες» ενημέρωσε χθες ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιονανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ, αυξάνοντας την ανησυχία, ιδίως από τη στιγμή που μέσα σε ελάχιστες ημέρες -σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας- οι νεκροί έχουν φθάσει τους 132, τα νέα κρούσματα τα 1.459, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 5.974 και τα ύποπτα τα 9.239. 

Πάντως, στην Κίνα ανακοινώθηκε πως σε 10 μέρες θα λειτουργούν τα προκάτ νοσοκομεία που χτίστηκαν σε χρόνο - ρεκόρ αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε το εργοτάξιο και ζήτησε από τους εργάτες να δώσουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν εγκαίρως και το δεύετερο το νοσοκομείο.

Κλίνες

Η Ουχάν χτίζει δύο προκατασκευασμένα νοσοκομεία -το Χουοσενσάν με 700 έως 1.000 κλίνες και το Λεϊσεσνάν με δυναμικότητα 1.300 έως 1.500 κλινών- για τη νοσηλεία των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό. Οι δύο εγκαταστάσεις προκατασκευασμένων κτιρίων αναμένεται να δοθούν προς χρήση στις 3 και τις 5 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η Φινλανδία επιβεβαίωσε χθες το πρώτο κρούσμα του ιού σε έναν Κινέζο ταξιδιώτη από την Ουχάν, ενώ τρία νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Βαυαρία, τρία στη Μαλαισία και το πρώτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει εκ νέου, σήμερα, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

Πάντως, ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας στο Πεκίνο παραμένει αυξημένος, ενώ το σινικό υπουργείο Γεωργίας ζήτησε την αύξηση της παραγωγής λαχανικών, προκειμένου να διασφαλιστούν η επάρκεια της προσφοράς και η σταθερότητα των τιμών. Οι κάτοικοι των κινεζικών χωριών αναζητούν έξυπνους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, καθώς κρούσματα έχουν αναφερθεί στις περισσότερες επαρχίες της χώρας.

«Συγχωριανοί, παρακαλούμε, φορέστε μάσκες, πλένετε τακτικά τα χέρια σας και αποφεύγετε τις επισκέψεις σε άλλους για την Πρωτοχρονιά - ένα τηλεφώνημα αρκεί!» λέει το μήνυμα που μεταδίδεται τρεις φορές την ημέρα στο χωριό Λι της κομητείας Τζιασιάνγκ της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ.