Χαμένοι στη μετάφραση για Ερντογάν

Θλιβερή στάση Παναγιωτόπουλου, που διέψευσε ότι... διέψευσε τον «σουλτάνο» για την ελληνική απουσία από τα Ιμια!

Τραγέλαφος! Ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατάφερε τελικά, αντί να διαψεύσει τον Ταγίπ Ερντογάν, που είπε επί της ουσίας ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να μην τιμήσει τους πεσόντες αξιωματικούς της κρίσης των Ιμίων για να μην προκαλέσει αντίδραση από την Τουρκία, να τον επιβεβαιώσει. Η θλιβερή αυτή εξέλιξη προκαλεί μείζονα ερωτήματα για τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του στα ελληνοτουρκικά, αφού εμφανίζονται να δείχνουν μια επικίνδυνη υποχωρητικότητα, τη στιγμή που η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση και αυξάνει τις αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Στις δηλώσεις-σοκ του Ερντογάν περί συνεννόησης με την Ελλάδα να μην υπάρξει δική μας παρουσία στα Ιμια προκειμένου να αποφευχθεί «θερμό επεισόδιο» (όπως υπονόησε με τη «διαφορετική αντίδραση») η κυβέρνηση δεν απάντησε, εγείροντας πολύ σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της. Ωστόσο, χθες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται ότι επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή (στου οποίου την εκπομπή είχε προγραμματίσει να παρέμβει) και διέψευσε ως αναληθή όσα υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, δηλαδή τον λόγο που δεν μετέβη αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στα Ιμια την 31η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε επί των ημερών του Πάνου Καμμένου, για τη ρίψη στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών της κρίσης του Ιανουαρίου του 1996.

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό» εμφανίζεται να είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, προσθέτοντας: «Αλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν, θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ». Αφού αυτή η δήλωση «έπαιζε» σε όλα τα ΜΜΕ για περισσότερο από τρεις ώρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποφάσισε να διαψεύσει τη φερόμενη δήλωσή του, εκδίδοντας γραπτή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε: «Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση. Ολα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο δημοσιογράφος του Alpha Τάκης Χατζής επέμεινε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε, όπως και ότι το περιεχόμενό της ήταν αυτό ακριβώς που μετέδωσε.
Διαψεύδοντας τη δήλωση που έκανε στον Alpha, ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι απλά σαν να αφήνει να «σέρνονται» όσα ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, εκθέτοντας τον ίδιο (αφού είπε ότι ο Ακάρ ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για την ελληνική απουσία από τα Ιμια), αλλά και την κυβέρνηση. Οταν αυτό συμβαίνει από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό. Δείχνει προχειρότητα στους χειρισμούς, αν όχι ανικανότητα προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να είναι επιρρεπής στις άστοχες παρεμβάσεις στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα που χειρίζεται. Να τονίσουμε την αποκάλυψη του διαλόγου που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την κρίση με το «Oruc Reis», όπως και τις αποκαλύψεις στρατιωτικών κινήσεων. Αντίθετα με τα μισόλογα Παναγιωτόπουλου και ουσιαστικά δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα λέγοντας ότι «δεν υπήρξε κι ούτε θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με τον Ερντογάν».

Ωστόσο, άφησε σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς του υπ. Αμυνας στο θέμα των κινήσεων του «Oruc Reis». «Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε στην ΕΡΤ, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση.

Εγκώμια του Τραμπ για Μητσοτάκη: «Εξαιρετικός ηγέτης»

Μόνο καλά λόγια είχε να πει ο πρόεδρος Τραμπ για τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο η νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μετέβη στον Λευκό Οίκο για να επιδώσει τα διαπιστευτήριά της, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Ελληνα πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό ηγέτη, ο οποίος μεταξύ άλλων, μέσω των μεταρρυθμίσεων, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην «εξαιρετική, ιδιαίτερα ισχυρή και ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ενισχύεται από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε στρατιωτικά, οικονομικά και στρατηγικά θέματα». Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την ισχυρή στήριξή του στην αναπτυσσόμενη σχέση Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, και σημείωσε ότι η πρόσφατα κυρωθείσα από τη Βουλή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας «επιβεβαιώνει τη δέσμευση των χωρών σε μια ενισχυμένη σχέση ασφάλειας».