Πολλά τα λόγια, αλλά λίγα τα έργα

Η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να στοιβάξει χιλιάδες λέξεις επί λέξεων για να εμφανίσει πρόοδο σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του κράτους, αλλά η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων φαίνεται ότι έχει παραπεμφθεί στις… ελληνικές καλένδες.

Αν οι πολίτες έδιναν βάση σε όσα ακούγονται τους τελευταίους μήνες από επίσημα και ανεπίσημα χείλη, θα σχημάτιζαν την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν τον μεταφορέα βεβαιώσεων από τη μια υπηρεσία στην άλλη και δεν υπάρχει πια η ανάγκη να περιμένουν σε ουρές για μια σφραγίδα ή έναν αριθμό πρωτοκόλλου. Πολλά τα λόγια, αλλά λίγα τα έργα μέχρι σήμερα.

Ομως, η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και επιμένει να διαψεύδει ό,τι δεν την απηχεί. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην ενημέρωση των γενικών διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το επιτελικό κράτος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και είπε ότι είναι ένας πρωθυπουργός μιας χώρας «που διψάει για εκσυγχρονισμό». Επίσης, συμπλήρωσε πως «ως πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξέρω τις δυνατότητες των κρατικών αξιωματούχων μας και παραμένω εξαιρετικά αισιόδοξος. […] Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε σημαντικό αριθμό γενικών διευθυντών που είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν ένα σημαντικό σκέλος της μεταρρύθμισης του επιτελικού κράτους».

Ολα αυτά ηχούν ωραία, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο δημόσιος τομέας χωλαίνει, επειδή φέρει τη μεγάλη σφραγίδα της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, του «γρηγορόσημου», των δεκάδων αχρείαστων διαδικασιών και του χαρτοβασιλείου που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Ολα τούτα διαιωνίστηκαν ως κάκιστες συνήθειες, που μετατράπηκαν σε «θεσμούς» λόγω της παρέλευσης του χρόνου! Οι πολίτες πληρώνουν πολλά για να λαμβάνουν ως ανταλλάγματα για τις θυσίες τους (στην καλύτερη περίπτωση) τίποτα και, στη χειρότερη, αρνητικές υπηρεσίες!

Θα ήταν ευχής έργον να είχαν παρατεθεί με στοιχεία και αριθμούς οι αλλαγές από όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Η οικονομία δεν έχει ανακάμψει. Τα «λουκέτα» συνεχίζουν να μπαίνουν και η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την αγορά. Η Εθνική Αμυνα είναι ένας τομέας για τον οποίο δεν μπορούν να γίνουν αναλυτικές συζητήσεις, αλλά και μόνο η παρουσία τόσων μυριάδων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα καθιστά δύσκολο να αισιοδοξήσει κάποιος για τις επερχόμενες εξελίξεις – αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι σχεδιασμοί της Αγκυρας. Επίσης, η εγκληματικότητα που σαρώνει την Ελλάδα δεν έχει αναχαιτιστεί και δεν έχει καν αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας, που ρίχνει στα μαλακά μια σειρά από εγκληματίες.

Καλό είναι το περιβόητο σχέδιο για «επιτελικό κράτος» να περάσει από το βασικό στάδιο της δημιουργίας ενός κράτους της… προκοπής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα