Επτά «ασπίδες» κατά του καρκίνου

Περιορισμό ζάχαρης και κόκκινου κρέατος, διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ με μέτρο και καθημερινή άσκηση συστήνει ο ΠΟΥΤα τελευταία χρόνια η πορεία του καρκίνου παγκοσμίως είναι σταθερά αυξητική, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 10.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 30%-50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση πιο υγιούς τρόπου ζωής και διατροφής και τη διενέργεια τακτικών προληπτικών εξετάσεων.

ΟΠΟΥ, λοιπόν, προτείνει ορισμένες «χρυσές» συμβουλές για την πρόληψη, με πρώτη και καλύτερη την υγιεινή διατροφή. 

• Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υιοθέτηση μιας διατροφής που βασίζεται στη μεσογειακή, με τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως φρούτων και λαχανικών, περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης και κόκκινου κρέατος (το πολύ μία φορά την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρκίνου έως 35%!

• Μια άλλη βασική οδηγία πρόληψης που αφορά όχι μόνο τον καρκίνο αλλά και δεκάδες άλλες ασθένειες είναι η διακοπή του καπνίσματος. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όχι μόνο δεν θα πρέπει να καπνίζουμε, αλλά θα πρέπει να φροντίζουμε η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, του γραφείου μας κ.λπ. να είναι «άκαπνη».

• Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποτήρι ημερησίως, ενώ όλοι θα πρέπει να κάνουμε κάποια μορφή άσκησης τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

• Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην καθόμαστε πολύ στον ήλιο και απαραιτήτως να φοράμε αντηλιακό χειμώνα – καλοκαίρι. Παράλληλα, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου.

• Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας C και του ιού HPV είναι απαραίτητος για την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ την ίδια ώρα ο θηλασμός (εκτός από τα οφέλη για τα μωρά) λειτουργεί προστατευτικά και για τη μητέρα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.

• Τέλος, μία από τις πλέον σημαντικές οδηγίες του ΠΟΥ είναι η διενέργεια τακτικών προληπτικών εξετάσεων ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα