Έγινε της… Νότιας Κορέας στα Όσκαρ

Ιστορικός θρίαμβος με 4 αγαλματίδια για τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο, την πρώτη ξενόγλωσση νικήτρια του θεσμούΛίγο προτού η 92η απονομή βραβείων Οσκαρ περάσει στην Ιστορία ως η πλέον αναμενόμενη, με τα φαβορί να σαρώνουν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, η κριτική επιτροπή έκανε την απόλυτη ανατροπή, απονέμοντας το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας -πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού- σε μη αγγλόφωνη παραγωγή, καθώς το πολεμικό δράμα «1917» του Σαμ Μέντες θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί.

Η μαύρη κοινωνική σάτιρα από τη Νότια Κορέα «Παράσιτα» κέρδισε επίσης το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, με τον Μπονγκ Τζουν Χο να λαμβάνει και το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, επικρατώντας των Μάρτιν Σκορσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο, Σαμ Μέντες και Τοντ Φίλιπς.

«Όταν πήγαινα σχολείο, μελετούσα τα φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε. Και μόνο που ήμουν υποψήφιος ήταν τεράστια τιμή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα» είπε καταχειροκροτούμενος ο Μπονγκ Τζουν Χο, όταν παραλάμβανε το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Όταν ακόμα οι περισσότεροι στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν καν τις ταινίες μου, ο Κουέντιν Ταραντίνο πάντα τις έβαζε στους καταλόγους του με τα αγαπημένα του φιλμ» συνέχισε ο Μπονγκ. «Εδώ είναι. Κουέντιν, σ’ αγαπάω!»

O «Joker»

Ο Χοακίν Φίνιξ έλαβε -όπως αναμενόταν- το βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στον ρόλο του κλόουν, τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα, στο «Joker» του Τοντ Φίλιπς.

«Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του κόσμου, αλλά δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος» είπε ο Φίνιξ παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο και συνέχισε φανερά συγκινημένος: «Δεν νιώθω ότι είμαι πάνω από οποιονδήποτε από τους συνυποψηφίους μου ή από οποιονδήποτε άλλον σε αυτό το δωμάτιο, γιατί μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, την αγάπη για τις ταινίες, και αυτή η μορφή έκφρασης μου έδωσε την πιο εκπληκτική ζωή. Δεν θα ήξερα τι να κάνω χωρίς αυτή. (…) Οταν οι αρχές που μας καθοδηγούν είναι η αγάπη και η συμπόνια, μπορούμε να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που θα βοηθούν όλα τα πλάσματα και το περιβάλλον. Εχω υπάρξει κωλόπαιδο, εγωιστής, σκληρός κάποιες φορές, δύσκολος να δουλέψει κάποιος μαζί μου, αλλά είμαι ευγνώμων γιατί εσείς μου δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλον. Να συγχωρούμε, να δίνουμε ευκαιρίες στον άλλον να μεγαλώσει, να μορφωθεί… όταν οδηγούμε ο ένας τον άλλον στην εξιλέωση… αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας».

Τελειώνοντας τον ευχαριστήριο λόγο του ο Φίνιξ αναφέρθηκε και στον αδελφό του, Ρίβερ, τον οποίο έχασε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε νεαρή ηλικία. «Οταν ήταν 17 ετών, ο αδελφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο που έλεγε “τρέχα προς τη σωτηρία με αγάπη και η εσωτερική ειρήνη θα ακολουθήσει”» είπε δακρυσμένος.

Ζελβέγκερ, Πιτ

Η Ρενέ Ζελβέγκερ κέρδισε το Οσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι». «Είστε ανάμεσα στους ήρωες που είναι ανάμεσά μας. Και αυτό είναι σίγουρα για εσάς» είπε η Ρενέ Ζελβέγκερ κλείνοντας την ομιλία της στην παραλαβή του Οσκαρ.

Ο Μπραντ Πιτ κέρδισε το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Κάποτε…. στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο. Είναι το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο που λαμβάνει ο Πιτ για ρόλο στη μεγάλη οθόνη, καθώς έχει κερδίσει ένα ως παραγωγός το 2014.

Η Λόρα Ντερν κέρδισε το πρώτο της Οσκαρ -Β΄ Γυναικείου Ρόλου- για την ερμηνεία της στην ταινία «Ιστορία γάμου».

To… σάντουιτς και τα παραλειπόμενα του κόκκινου χαλιού

Η τελετή των Οσκαρ στο Dolby Theater του Λος Αντζελες ήταν αδιαμφισβήτητα η βραδιά των «Παράσιτων», αλλά στο κόκκινο χαλί ήταν η βραδιά των σκύλων και των κρυμμένων σάντουιτς…

Η Νάταλι Πόρτμαν πάνω στη μαύρη κάπα της είχε κεντημένα με χρυσή κλωστή τα επώνυμα των γυναικών που δεν επελέγησαν ποτέ ως υποψήφιες στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μεταξύ αυτών και η Μελίνα Ματσούκας, η ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτιδα του «Queen & Slim».

Πονηρό γελάκι είχε στο κόκκινο χαλί η Τζούλια Μπάτερς, καθώς μέσα στο τσαντάκι της είχε ένα μυστικό! Η 10χρονη, που συμμετείχε στην ταινία «Κάποτε στο… Χόλιγουντ», δεν έβαλε μέσα στο 2.500 δολαρίων τσαντάκι της κραγιόν και κινητό, αλλά ένα σαντουιτσάκι για να βγει πέρα η βραδιά.

Και άλλη σταρ έφερε κάτι στην κοιλιά της, αλλά δεν ήταν φαγητό. Η τραγουδίστρια της R&B Κιάρα, που επίσης περιμένει τον πελαργό, ήταν πιο αποκαλυπτική, με δημιουργία Ralph & Russo.

Ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Σπάικ Λι ήταν αυτή τη φορά και συγκινητικός, αφού εμφανίστηκε με κοστούμι του οίκου Gucci που έφερε το νούμερο της εμφάνισης του Κόμπι Μπράιαντ που σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα.

Σε επίπεδο θερμοκρασίας, τα ρούχα έδειξαν ότι δεν την ένιωθαν όλες οι σταρ με τον ίδιο τρόπο. Η Νταϊάν Κίτον φορούσε και παλτό πάνω από κοστούμι, ενώ η Εμιλι Ραταϊκόφσκι έβαλε φούστα και μπουστάκι.

Ο σερ Ελτον Τζον έβαλε παπούτσια διαφορετικών χρωμάτων, ενώ το βραβείο συνοδού πάει μάλλον στον Τσαρλς Ανενμπεργκ Γουέινγκαρτεν, κινηματογραφιστή και φιλάνθρωπο, ο οποίος φωτογραφήθηκε αγκαλιά με ένα αξιαγάπητο σκυλάκι.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα