Η «Αστραπή» τρόμαξε την Τουρκία

Νέες υπερπτήσεις από τους γείτονες σε νησιά του Αιγαίου, μήνυμα με τριήμερη άσκηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις μαςΡεσιτάλ τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, τη στιγμή που η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και συστήνει ψυχραιμία… Τουρκικά μαχητικά συνέχισαν τις πτήσεις πάνω από εθνικό έδαφος και συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, ενώ οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου χτύπησαν και πάλι «κόκκινο», όπως και οι αερομαχίες στο Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα σημειώθηκε ενώ στις Βρυξέλλες διεξαγόταν η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο προς ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Το θέμα έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, όπως και τις τουρκικές προκλήσεις, για τις οποίες ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος, θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Δεν φαίνεται πάντως η προτροπή του να εισακούστηκε από την Αγκυρα, αφού τουρκικά F-16 χθες σημείωσαν 14 υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Το μπαράζ της τουρκικής προκλητικότητας έκλεισε με το κοντέρ να γράφει συνολικά 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 7 εμπλοκές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έστειλαν το δικό τους μήνυμα με «καταιγίδα» εκτόξευσης βλημάτων. Από την Τρίτη ως χθες το Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε την εθνική τεχνική άσκηση με την ονομασία «Αστραπή» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και του νότιου Αιγαίου με τη συμμετοχή αρκετών μονάδων, φρεγατών, υποβρυχίων, ελικοπτέρων, σκαφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και μαχητικών αεροσκαφών. Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Οι φωτογραφίες από την άσκηση είναι εντυπωσιακές, ενώ η «Αστραπή» σε συνδυασμό με άλλες ασκήσεις που διεξάγουν αυτή την περίοδο οι άλλοι δύο κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύουν την ελληνική στρατιωτική ετοιμότητα για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα