Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολεμικό κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή
Ανατριχιαστική αναφορά Τσιπρα. Θέλει να αλώσει το κράτος (αν… επανέλθει)
Ολοταχώς προς το τελικό ξεκαθάρισμα με τους «παλιούς». Δύο στρατόπεδα στο κόμμα

Η Θέση μας: Τέλος τα ψέματα για τις μαζικές απελάσεις

Θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δυνητικά ενέχουν το σπέρμα μελλοντικής διάσπασης, συνιστούν όσα συνέβησαν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Μέσα σε ατμόσφαιρα που τίποτε δεν προϊδέαζε για αυτό που θα ακολουθούσε, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους εξαπολύοντας δριμεία επίθεση, που ξάφνιασε για την ένταση και την ορμή της ακόμα και τα ίδια τα μέλη της προεδρικής πτέρυγας.

Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι η εκεχειρία των τελευταίων ημερών ήταν παραπειστική και προφανώς τακτικού χαρακτήρα, προκειμένου η ηγεσία να διασκεδάσει την καχυποψία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και να πιάσει τα στελέχη της στον… ύπνο. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα (προεδρικοί και νεόφερτοι από τη μια, και το «βαθύ» κόμμα από την άλλη), και το χάσμα μεταξύ τους ολοένα μεγαλώνει.

Η βόμβα

Ανοίγοντας τις εργασίες, που ήταν αφιερωμένες και στην έγκριση του απολογισμού για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στο σκέλος της εισήγησης για τα οργανωτικά εν όψει του συνεδρίου έριξε την πρώτη βόμβα, όταν αναφερθείς στα παλαιά κομματικά μέλη που δυσφορούν με τη διεύρυνση και έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα είπε: «Με ρωτούν κάποιοι αν, ανοίγοντας τις πόρτες μας στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, αναρριχηθούν σε θέσεις κομματικής ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς σκοπούς και στόχους. Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα και είναι ειλικρινές. Που όμως, θα έλεγα εγώ, είναι άδικο να λέμε ότι αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα. Αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια». 

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, έστρεψε τα πυρά του προς τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της εγγραφής νέων μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, έκανε ειρωνικά λόγο για «followers» που θα λειτουργούν σαν χειροκροτητές της ηγεσίας. «Εχω κάθετη διαφωνία. Ας μη φοβηθούμε τον κόσμο. Ας μη φοβηθούμε τη συμμετοχή του κόσμου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι ο τρόπος εγγραφής των νέων μελών προστίθεται στα ανυπέρβλητα προβλήματα της διεύρυνσης.

Απουσιολόγοι

«Δεν πρέπει να γίνουμε απουσιολόγοι, πρέπει να τους δεχθούμε με ίσα δικαιώματα, με βάση κοινούς κανόνες» είπε και εξαπέλυσε νέες αιχμές εναντίον της παλαιάς φρουράς, λέγοντας: «Ξέρετε κάτι; Δεν είναι εύκολο εγώ να διακρίνω, σε τελική ανάλυση, ποιοι από τα παλιά μας μέλη, που ενδεχομένως έχουν να πατήσουν στις διαδικασίες πολλαπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι τα διαδικτυακά μας μέλη επικοινωνούν, ενημερώνονται, καταθέτουν τη διαθεσιμότητά τους».
Τον τόνο στην «αντίπερα όχθη» έδωσε ο «σκληρός» της τάσης «53+» Πάνος Λάμπρου, ο οποίος παρατήρησε ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία στις κομματικές διαδικασίες είναι ο τρόπος ώστε να μην υπάρχουν ενεργά και ανενεργά μέλη, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για συνεδριακές «μάχες μηχανισμών».

Αλλά και το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς Νίκος Φίλης σχολίασε ότι η πρόταση Τσίπρα για τον νέο τρόπο εγγραφής συνιστά αιφνιδιασμό και θα οδηγήσει σε μέλη «δύο ταχυτήτων». Ο τρόπος αυτός που ακολούθησαν άλλα κόμματα δεν υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πράξει το ίδιο, πολύ περισσότερο, όπως σημείωσε, από τη στιγμή που «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα αστικό και αρχηγικό».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης διολίσθησε σε νέα θέση, επισημαίνοντας ότι «διαμορφώνουμε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής σχέσης με τα μέλη, τους φίλους, την κοινωνία, πέρα από τα στερεότυπα των κατεστημένων κομμάτων», αλλά αντεπιτέθηκε στην ηγεσία υπογραμμίζοντας: «Το προηγούμενο διάστημα, με δική μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας. ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον Τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο. Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους, άραγε; Τη διεύρυνση, όμως, την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από το 2012. Τις ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε το τελευταίο διάστημα δεν τις πήραμε για πλάκα…»

Τη θέση του ενίσχυσε και ο ειδικού εσωκομματικού βάρους Νίκος Βούτσης, τονίζοντας: «Απορρίπτω, στο όνομα των συνθέσεων και των συναινέσεων, συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα, σε κυνήγι μαγισσών και σε αναζήτηση εσωτερικών εχθρών». 

Εκπληξη στο κλίμα αυτό, η συναινετική στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή νέων μελών και ότι δεν τα βρίσκουν με τα παλιά μέλη. Στα οργανωτικά, οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να βρίσκουν ισορροπίες».

Ψηφοφορία με οριακήπλειοψηφία για τα μέλη

Απόδειξη του απόλυτου διχασμού που υπάρχει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ προεδρικών και «βαθέος κόμματος» αποτελεί η ψηφοφορία που έγινε χθες το βράδυ για την ισότιμη συμμετοχή των διαδικτυακών μελών.

Τροπολογία που έθετε προϋποθέσεις για τα νέα μέλη (κόντρα στην επιθυμία Τσίπρα) έλαβε 55 ψήφους κατά, ενώ 50 μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ. Μάλιστα, πέντε μέλη φέρεται ότι ψήφισαν λευκό.

Η οριακή επικράτηση της προεδρικής επιθυμίας (με τη βοήθεια των… λευκών) δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνει το πολύ βαρύ κλίμα που υπήρχε στην Κεντρική Επιτροπή.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα