3+1 αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στα σκαριά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για την επίλυση διαφορών με την Εφορία. Τα κίνητρα στους πολίτες και οι εκπτώσεις

Σκληρά πρόστιμα για όσους παραποιούν τα λογισμικά των ταμειακών μηχανών, εξωδικαστικό συμβιβασμό 10.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά πρωτοδικεία και τα εφετεία, επιστροφή χρημάτων στους φορολογουμένους για συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της φοροδιαφυγής και διατάξεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται προσεχώς στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1 Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών: Λύση στις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία και τα εφετεία της χώρας (περίπου 7.500 στα πρωτοδικεία και 2.500 στα εφετεία) δίνει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά για κίνητρα διοικητικής επίλυσης, έτσι ώστε να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη οι φορολογούμενοι. Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χάσει και σε άλλες θα κερδίσει και θα βάλει στα ταμεία του περί τα 50.000.000 ευρώ.

2 Φοροδιαφυγή: Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραποιούν ταμειακές μηχανές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και στις ταμειακές μηχανές. Με στόχο να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα, τα πρόστιμα, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι μεγάλα και τσουχτερά.

3 Λαθρεμπόριο: Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο σχέδιο με μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

4 Κίνητρα ηλεκτρονικών συναλλαγών: Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:

α) Επιστροφή κεφαλαίου. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογουμένους. Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, καθώς και συναλλαγές που αφορούν τα επαγγέλματα της οικοδομής.

β) Εκπτωση φόρου. Εξετάζεται να επανέλθει η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

γ) Φορολοταρία. Μεγαλύτερα έπαθλα και λιγότεροι τυχεροί και εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί μηνιαίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τη φορολοταρία. Τα ποσά που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβουν και, από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, θα φτάσουν τα 3.000 ή 5.000 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.