Επιμένουν για μάρτυρες και Τουλουπάκη!

Τι ζήτησαν από τον Αρ. Πάγο βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. Έτοιμος να καταθέσει (αλλά ανώνυμα) ο «Σαράφης»Ρεπορτάζ
Μαρία Παναγιώτου

Συνεχίζεται η παράνομη προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καθώς μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ., κατέθεσαν χθες αίτημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, με το οποίο ζητούν -μεταξύ άλλων- να εξεταστούν οι μάρτυρες ακριβώς με τον τρόπο που τους είχε εξετάσει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης. 

Τα μέλη της Προανακριτικής ισχυρίζονται πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στον Αρειο Πάγο, χωρίς κάλυψη χαρακτηριστικών και χωρίς την αλλοίωση της φωνής τους. Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», όμως, στην επιστολή που είχε στείλει στην επιτροπή είχε υποστηρίξει πως στη διάρκεια της εξέτασής του στον Αρειο Πάγο είχαν τηρηθεί όλοι οι όροι που διασφάλιζαν την ανωνυμία του.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πώς και από πού τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής έχουν τη συγκεκριμένη πληροφορία. Σε κάθε περίπτωση, μία διευκρίνιση από τον Αρειο Πάγο σε σχέση με τον τρόπο της κατάθεσής τους θα βοηθούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Χθες αργά, πάντως, έγινε γνωστό πως ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος την περασμένη Τρίτη δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ να καταθέσει και αναζητείται με ένταλμα βίαιης προσαγωγής, επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Αστυνομίας και δήλωσε έτοιμος να καταθέσει αλλά με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσα και να διασφαλιστεί η αλλοίωση χαρακτηριστικών.

Καίριο ερώτημα

Το ερώτημα, φυσικά, εδώ είναι γιατί τα μέλη της Προανακριτικής επιμένουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, εφόσον ενδιαφέρονται για τις καταθέσεις τους και μόνο.

Πάντως, στο αίτημα που κατέθεσαν τα μέλη από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. στον Αρειο Πάγο ζητούν ακόμη να διασφαλιστεί πως θα λάβουν όλα τα έγγραφα που έχουν αιτηθεί από την Ελένη Τουλουπάκη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βάλουν στο κάδρο και την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Ζητούν, τέλος, ο κ. Πλιώτας να επικοινωνήσει με τους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής των μαρτύρων στο καθεστώς προστασίας, δηλαδή με την Ελένη Τουλουπάκη και με τον Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, «για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω», λαμβάνοντας υπόψη «και το ενδεχόμενο, βάσει των καταθέσεων που έχουμε διαβιβάσει» οι μάρτυρες «να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Νωρίτερα το ΚΚΕ είχε αιτηθεί την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων, αίτημα που στήριξε μόνο η Ελληνική Λύση, παρά τις διαρροές που υπήρχαν πως θα υποστηριζόταν από περισσότερα κόμματα.

Πριν από την κατάθεση του αιτήματος στον Αρειο Πάγο από τα μέλη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., ο κ. Μπρακουμάτσος είχε απαντήσει στην επιστολή-υπόμνημα που είχαν καταθέσει την περασμένη Τετάρτη τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αιτούνταν τη μη εκτέλεση της βίαιης προσαγωγής.

Στην απάντησή του ο κ. Μπρακουμάτσος καλούσε τους πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα εξέτασης για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτά περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση του 2018, δηλαδή μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. 

Σε σχέση με την εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής ο κ. Μπρακουμάτσος, ωστόσο, ξεκαθάριζε πως αρμόδια για το θέμα αυτό είναι αποκλειστικά τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα