Λιγοστεύουν τα «εμπόδια» σε 12 δράσεις του ΕΣΠΑ!

Στόχος, η επίσπευση της απόδοσης των κονδυλίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αύξηση απορρόφησης του προγράμματος

Η Θέση μας: Νεροκουβαλητές των Τούρκων

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Απλοποιούνται οι διαδικασίες εκταμίευσης των κοινοτικών ενισχύσεων σε 12 δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στόχος, να επισπευσθεί η απόδοση των κονδυλίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αυξηθεί η απορρόφηση του προγράμματος. 

Με τις 12 υπουργικές αποφάσεις υλοποιείται μια πρώτη δέσμη μέτρων για όλες τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που έχουν εκδοθεί έως σήμερα (κλειστές και ανοιχτές) και αντιστοιχούν σε 2,1 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Ειδικότερα, με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μειώνονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εκταμίευσης σε μόλις τέσσερα για τις ενδιάμεσες εκταμιεύσεις (από οκτώ στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων και 10 για ΕΠΕ, Ε.Ε., Ο.Ε., ΙΚΕ και λοιπές νομικές μορφές) και σε πέντε για την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης.

Έτσι, για τις ενδιάμεσες εκταμιεύσεις θα απαιτούνται μόνο η φορολογική / ασφαλιστική ενημερότητα, μία πρόσφατη εκτύπωση ΚΑΔ της επιχείρησης από το TAXISnet, μία φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού και μία υπεύθυνη δήλωση νόμιμου εκπροσώπου, η οποία αντικαθιστά όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που ζητούνταν έως σήμερα.

Τα ίδια δικαιολογητικά θα απαιτούνται και για την τελική εκταμίευση, με μόνο επιπρόσθετο το πιστοποιητικό καλής λειτουργίας από το ΓΕΜΗ.

Πέρα από αυτό, αξιοποιούνται τα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη. Επίσης, τα περισσότερα θέματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των έργων θα μπορούν να επιλύονται με απλή συνεργασία της αρμόδιας διαχειριστικής Αρχής και του ενδιάμεσου φορέα.

Οι δράσεις για τις οποίες απλοποιούνται οι διαδικασίες είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων (α΄ κύκλος).

2. Νεοφυής επιχειρηματικότητα.

3. Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

4. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.

5. Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων (β΄ κύκλος).

6. Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ.

7. Επιχειρούμε έξω.

8. Ποιοτικός εκσυγχρονισμός.

9. Ψηφιακό άλμα.

10. Ψηφιακό βήμα.

11. Εργαλειοθήκη (εμπόριο – εστίαση – εκπαίδευση).

12. Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα