Οι 10 ψευδείς μαρτυρίες του Σάμπυ Μιωνή

Κατηγορεί την ΕΛ.ΑΣ. για ΝΑΖΙστικές πρακτικές και τη Δικαιοσύνη για αντισημιτισμόΟλοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο άλλος ένας κύκλος της πολυετούς δικαστικής αντιπαράθεσης της «δημοκρατίας» με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή (Ελληνας πολίτης που απέκτησε και ισραηλινή υπηκοότητα το 2006, σε ηλικία 37 ετών).

Η υπόθεση χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2013, όταν ο κ. Μιωνής κατέθεσε αγωγή για δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» σε σχέση με την εμπλοκή του στη «λίστα Λαγκάρντ», στην οποία πρωταγωνιστούσε, ελέγχοντας ή διαχειριζόμενος μέσω των εταιριών και συνεργατών του το 55% των συνολικών καταθέσεων, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δύο αντίδικες πλευρές υπέγραψαν συμβιβασμό τον Νοέμβριο του 2013, αλλά αργότερα ο κ. Μιωνής υποστήριξε ότι η «δημοκρατία» παραβίασε τη συμφωνία, λόγω δύο δημοσιευμάτων που αναφέρονταν αφενός στη σκοτεινή δράση του συνεταίρου του (και συμβούλου του Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου) Στ. Παπασταύρου και αφετέρου στη χρήση πλαστών εγγυητικών επιστολών από συνεργάτες του, που εντοπίστηκαν από την Οικονομική Αστυνομία.

Το πρωτοδικείο του Λονδίνου δικαίωσε τη «δημοκρατία» τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ τον Αύγουστο του 2017 το εφετείο (στη Βρετανία έχει αρμοδιότητες ανάλογες του ελληνικού Αρείου Πάγου και δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης) έκρινε, γενικά, υπέρ της αρχής του συμβιβασμού και επιδίκασε δικαστικά έξοδα στην εφημερίδα μας. Υπογραμμίζεται ότι, σε αντίθεση με επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Μιωνή περί «συκοφαντών» του, η «δημοκρατία» ουδέποτε καταδικάστηκε για οποιοδήποτε δημοσίευμα και η εκτέλεση της απόφασης περί δικαστικών εξόδων θα κριθεί στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της παρούσας διαδικασίας και στη βάση της αμοιβαίας συμφωνίας συμβιβασμού, η «δημοκρατία» δημοσιεύει σήμερα μια αντικειμενική ανακεφαλαίωση του «φακέλου Μιωνή» με τις εκατέρωθεν απόψεις ως προς τις δικαστικές, κοινοβουλευτικές και άλλες συνδεόμενες εξελίξεις. Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

1. ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ: Ο κ. Μιωνής έχει προβάλει επανειλημμένα την εκδοχή ότι διάφοροι οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει συνδέονται με επίσημους φορείς του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Πρωθυπουργού. Είχε σπεύσει, μάλιστα, να φωτογραφηθεί στο πλευρό του κ. Νετανιάχου, στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2017, αξιοποιώντας την παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Συναγωγή μετά την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και μολονότι ό ίδιος ο κ. Μιωνής βρισκόταν εκεί μόνον ως πιστός. Ομως, σύμφωνα με ισραηλινό επίσημο έγγραφο (απόσπασμά του δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία»), ο κ. Μιωνής δεν έχει απολύτως καμία επίσημη ή -έστω- ημιεπίσημη ιδιότητα!

2. Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ: Ενα από τα κύρια επιχειρήματα του κ. Μιωνή στο δικαστήριο ήταν ότι η αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία συγγενών του στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2016, έγινε με τρόπο παρόμοιο με των ναζί στην Κατοχή. Επίσης, ότι κίνητρο των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών ήταν η δράση του ιδίου του κ. Μιωνή κατά του αντισημιτισμού. Τα σχόλια, ασφαλώς, περιττεύουν! Υπενθυμίζεται απλώς η στενή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την αστυνομία του Ισραήλ, όπως και όλων των δημοκρατικών χωρών στον κόσμο, χωρίς κανείς να την έχει κατηγορήσει για αντιεβραϊσμό και ναζιστικές πρακτικές. Και για να ανατρέξουμε στη σύγχρονη Ιστορία, η Αστυνομία Πόλεων και ειδικά ο αείμνηστος Αγγελος Εβερτ, ως αστυνομικός διευθυντής Αθηνών επί Κατοχής, έσωσαν χιλιάδες Ελληνες εβραϊκού θρησκεύματος από τους ναζί.

3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΑΝΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ: Δικαιολογώντας το γεγονός ότι φοβήθηκε να αντιπαρατεθεί με τη «δημοκρατία» στα ελληνικά δικαστήρια και την προτίμησή του στον λεγόμενο «δικαστικό τουρισμό» ανά την υφήλιο, ο κ. Μιωνής δήλωσε τον Απρίλιο του 2019: «Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα διακατέχεται από αντισημιτισμό – φοβάμαι ότι θα έχανα, αν η δίκη διεξαγόταν στην Ελλάδα». Αναμένουμε, προφανώς, την αυτεπάγγελτη δράση της Δικαιοσύνης γι’ αυτές τις δηλώσεις εναντίον της, αλλά δημοσιεύουμε παραπλεύρως και ακόμα ένα απόσπασμα ισραηλινού επίσημου εγγράφου, που υπογραμμίζει ότι οι δικαστικές εξουσίες και στις δύο χώρες είναι ανεξάρτητες και ότι είναι θέμα του δικαστηρίου η ιδιωτική διαφορά μεταξύ του κ. Μιωνή και της «δημοκρατίας».

4. ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ «δημοκρατίας» ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο Ι. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΗΣ: Ο κ. Μιωνής κατηγορεί αβάσιμα και συκοφαντικά την εφημερίδα μας και τον εκδότη της Ι. Φιλιππάκη, αλλά δεν δηλώνει καμία διεύθυνση στην Ελλάδα, ώστε να του γίνει νόμιμη επίδοση των δικαστικών εγγράφων της σχετικής μήνυσης και αγωγής. Ως γνωστόν, ουδείς άλλος, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχει διανοηθεί να κατηγορήσει τη «δημοκρατία» για αντισημιτισμό, αφού συχνά φιλοξενεί αναλύσεις φανατικών υποστηρικτών του κράτους του Ισραήλ και συνεντεύξεις από επώνυμους παράγοντες της χώρας αυτής, ενώ σε άρθρα γνώμης έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ανάγκης εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Ασφαλώς, από τη στιγμή που αποδίδει χαρακτηρισμούς περί αντισημιτισμού και ναζί στη Δικαιοσύνη και την Ελληνική Αστυνομία, δεν θα γλίτωναν μία εφημερίδα και ο εκδότης της!

5.ΔΙΩΚΟΜΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ: Από την αρχή της υπόθεσης ο κ. Μιωνής υποστήριξε ότι στοχοποιήθηκε από τη δικαστική και δημοσιογραφική έρευνα επειδή είναι Ελληνας πολίτης εβραϊκού θρησκεύματος. Πρόκειται ασφαλώς για δικαιολογία, αφού οι επίσης διωκόμενοι συνεταίροι του Αγγ. Μεταξάς και Στ. Παπασταύρου είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των καταθετών στη «λίστα Λαγκάρντ».

6.Ο κ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΜΟΥ: Από το 2012 έως σήμερα ο κ. Μιωνής έχει υποστηρίξει ότι ο κ. Παπασταύρου δεν ήταν συνεταίρος του ούτε στέλεχος των εταιριών του. Διαψεύδεται όμως από τον ίδιο τον εαυτό του, αφού σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2006) είχε δηλώσει: «Οι δυο μας (σ.σ.: εννοεί τον Αγγ. Μεταξά), μαζί με τον δικηγόρο και φίλο από τα παλιά Στ. Παπασταύρου, που είναι κι ο τρίτος εταίρος, έχουμε πλέον αδελφικές σχέσεις». Τον δε Νοέμβριο του 2007 άλλοι συνεργάτες του κ. Μιωνή δηλώνουν στη «Ναυτεμπορική» πως ο κ. Παπασταύρου είναι ο τρίτος βασικός διαχειριστής της εταιρίας τους.

7.ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ: Στις καταθέσεις του στα βρετανικά δικαστήρια και στην Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ», ο κ. Μιωνής είχε αναφερθεί επανειλημμένα σε φασίστες πολιτικούς και ακροδεξιά στοιχεία κοντά στον τότε πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια τον εγκωμίαζε και αργότερα τον επέκρινε ξανά. Επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε παρόμοια πρακτική, μιλώντας για παρακράτος και πιέσεις υπουργών. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει ποιες ήταν οι σχέσεις του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και γιατί έσπευδε να φωτογραφηθεί, χαρούμενος, με τα «βαριά» ονόματα της τότε κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Ν. Παππάς και Αλ. Χαρίτσης, και με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Μαξίμου και εξάδελφο του τότε πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα.

8.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ: Τον Μάιο 2013 ο κ. Μιωνής κατέθεσε ενόρκως: «Βεβαίως, είμαι εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού για τα ελληνόφωνα μέσα ενημέρωσης». Εναν μήνα αργότερα άλλαξε γνώμη και δήλωσε απλός «έφεδρος». Στην πραγματικότητα, όπως αναλύθηκε παραπάνω στο σημείο 1, δεν έχει καμία επίσημη ή ημιεπίσημη ιδιότητα.

9.ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ: Τον Ιούνιο του 2013, αν και μόλις 44 ετών τότε, βεβαίωνε ενόρκως την επιτροπή της Βουλής ότι είναι «συνταξιούχος», αλλά την ίδια ακριβώς εποχή -και χρόνια αργότερα- ισχυριζόταν στα βρετανικά δικαστήρια ότι η «δημοκρατία» υπονομεύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και συνταξιούχος και εν ενεργεία επιχειρηματίας.

10.ΑΠΟ ΤΟ 1988 ΖΩ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ο κ. Μιωνής έχει καταθέσει ότι από το 1988, όταν αναχώρησε από την Ελλάδα για σπουδές, δεν επέστρεψε ποτέ και δεν είχε ποτέ μόνιμη κατοικία στη χώρα. Ωστόσο διαψεύδεται από τις δηλώσεις του ιδίου σε έγγραφα ελληνικών και ξένων εταιριών ότι η μόνιμη διεύθυνσή του ήταν στο Παλαιό Ψυχικό. Μετανάστευσε στο Ισραήλ μόλις το 2006, με τη διαδικασία «Aliyah» που προβλέπει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις (στρατιωτική θητεία ανάλογα με την ηλικία, μεταβατική περίοδο φοροαπαλλαγών κ.λπ.).

Εμφανίστηκε να καταθέσει με… μαγνητοφωνάκι

 Ο κ. Μιωνής, αφού ταλαιπώρησε την Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» ως προς το πότε, πού και πώς θα καταθέσει, εμφανίστηκε ενώπιον κλιμακίου της στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ, στις 14 Ιουνίου 2013, με μαγνητοφωνάκι! Ωστόσο τον αντιλήφθηκαν οι τότε βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καλαντζής και Ζ. Κωνσταντοπούλου, αντίστοιχα, και του το αφαίρεσαν.

Το ίδιο είχε πράξει και νωρίτερα, στις 31 Μαΐου 2013, σε ένορκη κατάθεσή του στο προξενικό γραφείο, χωρίς να παρέμβει ο επικεφαλής του (και ασκών καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου) Κων. Αλεξανδρής, ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

«Μυστήριο» με τα εξοπλιστικά και τον Σταύρο Παπασταύρου

Κατά την εξέταση της 14ης Ιουνίου 2013, η Ζ. Κωνσταντοπούλου, συνεπικουρούμενη από τον Γ. Καλαντζή που ανέφερε ότι «μιλάει σοβαρά και το πάει σωστά στη διερεύνησή της», ρώτησε τον μάρτυρα Σ. Μιωνή για πιθανή ανάμειξή του σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης, ρώτησε αν είχε γνωρίσει προσωπικά τον Ελληνα αντιπρόσωπο ιταλικών αμυντικών βιομηχανιών, που ήταν συγγενής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε κρύψει και αλλοιώσει τη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Μιωνής το αρνήθηκε κατηγορηματικά και η «δημοκρατία» ποτέ δεν υποστήριξε κάτι σχετικό, ούτε και τον ενέπλεξε ποτέ στα προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αντίθετα, το ερώτημα περί εξοπλιστικών μάλλον θα έπρεπε να έχει απευθυνθεί στον Στ. Παπασταύρου.

Ως σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά και υπό την πλήρη ανοχή του είναι αποδεδειγμένο ότι διοικούσε, μέσα από το Μαξίμου, από το 2012 έως το 2014 τουλάχιστον τρεις offshore εταιρίες που αποκαλύφθηκαν από τα «Panama Papers», αν και βρισκόταν σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού του λειτουργήματος και δεν έπρεπε να έχει καμιά επαγγελματική ενασχόληση.

Στις τρεις εταιρίες συνεργαζόταν με πρόσωπο που καταδικάστηκε προ μηνών για μείζονα υπόθεση των εξοπλιστικών σε μεγάλη ποινή. Και το ίδιο πρόσωπο συνεργαζόταν με άλλους φίλους του κ. Παπασταύρου σε τουλάχιστον ακόμα έξι εταιρίες.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα