Τελευταίο «αντίο» στην ποιήτρια Κική Δημουλά

Η σπουδαία ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά απεβίωσε προχθές σε ηλικία 89 ετών…… έπειτα από νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών, με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Όπως είχε αναφέρει στο ποίημά της «Αφησα να μην ξέρω» («Το λίγο του κόσμου», 1971), «Από τον κόσμο των γρίφων φεύγω ήσυχη. Αναμάρτητη: αξεδίψαστη. Στο αίνιγμα του θανάτου πάω ψυχωμένη».

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και έζησε. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου.

Το ποιητικό έργο της έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις, αρχής γενομένης από το 1972, με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου». Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε το 1989 για τη συλλογή της «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης».

Το 2001 τής απονεμήθηκε το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και ο «Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής» από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2015 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2009 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και το 2010 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Η απώλεια

Η θεματολογία του ποιητικού έργου της επικεντρώνεται στην απώλεια, στη συναισθηματική ματαίωση, στην απουσία του αγαπημένου προσώπου, στην καθημερινή γυναίκα.

Όσο για τα ποιήματά της μετά τη «φυγή» της, όπως η ίδια είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της: «Δεν με ενδιαφέρουν τι θα γίνουν τα ποιήματά μου όταν πεθάνω. Δεν με ενδιαφέρει τι θα συμβεί όταν δεν θα ζω. Ο θάνατος είναι απόλυτος. Αμα τελειώνουμε, να τελειώνουμε. Τελεία και παύλα. Οχι αποσιωπητικά».
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, μεταξύ αυτών στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική και τη σουηδική.

Στις 16 Ιανουαρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε αποστείλει επιστολή προς την Επιτροπή Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, με την οποία πρότεινε την Κική Δημουλά ως υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, θα ακολουθήσει μία σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθούν η μνήμη και το έργο της αποθανούσας ποιήτριας.

Η Κική Δημουλά κηδεύεται αύριο (4 μ.μ.), δημοσία δαπάνη, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα