Συναγερμός για τουρκική προβοκάτσια στο Αιγαίο

Το σενάριο πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» από τον Ερντογάν για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα προβληματίζει έντονα το Πεντάγωνο

Η Θέση μας: Ο διαγωνισμός της «δημοκρατίας»

Ο κίνδυνος, μέσα από μια τεχνητή κρίση που προκαλεί με τις αθρόες προωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, η Τουρκία να εξυφαίνει σχέδιο για πρόκληση προβοκάτσιας, η οποία θα οδηγήσει σε «θερμό επεισόδιο» ή και σε πολεμική σύρραξη, είναι ορατός και απασχολεί εντόνως την ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τεράστια και εκτείνεται απ’ άκρη σ’ άκρη των συνόρων με την Τουρκία, χερσαία, αλλά ειδικά θαλάσσια. Στο Αιγαίο, ο έλεγχος των ροών είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ ό,τι στον Εβρο, εκεί όπου Στρατός και Αστυνομία έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά. 

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της άσκησης πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκ μέρους του καθεστώτος Ερντογάν με το Μεταναστευτικό είναι προφανές. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιτελείς του Πενταγώνου, ωστόσο, αναζητούν και άλλες σκοπιμότητες πίσω από το σχέδιο αυτό, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του και οι καταστάσεις, για παράδειγμα στη Συρία, δεν εξελίσσονται όπως ανέμενε, κάνοντας πιο δυσχερή τη θέση του. Η διάχυση της κρίσης δυτικά ίσως αποτελεί διέξοδο για τον Ερντογάν… Η προπαγάνδα που κάνει τελευταίως η Αγκυρα περί νεκρών μεταναστών από ελληνικά πυρά στον Εβρο προβλημάτισε περισσότερο, όπως και ορισμένες άλλες περίεργες κινήσεις στα τουρκικά παράλια, με χαρακτηριστική την αυξημένη δραστηριότητα της τουρκικής ακτοφυλακής.

Με πολιτική εντολή, λοιπόν, οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους και την παρουσία τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως και στον Εβρο. Εχει ενισχυθεί ο αριθμός των στρατιωτών με επιπλέον άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των πολεμικών πλοίων που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία όσο και οι περιπολίες σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Οι περιπολίες δεν λειτουργούν αποτρεπτικά μόνο για τους Τούρκους διακινητές, που στοιβάζουν σε λέμβους δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες και επιχειρούν να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά, αλλά και αποτρεπτικά για την πιθανή σκέψη κλιμάκωσης και εξέλιξης της μεταναστευτικής κρίσης σε στρατιωτική κρίση ή σύρραξη.

Περιπολίες

Ο έλεγχος και οι περιπολίες γίνονται και από τον αέρα, με drones να πετούν συνεχώς στο ανατολικό Αιγαίο και ελικόπτερα να βρίσκονται στα κεντρικά νησιά, κάνοντας πτήσεις επιτήρησης με τη διάθεση και θερμικών καμερών. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η αντιαεροπορική άμυνα, με τα ραντάρ να «σαρώνουν» τα θαλάσσια σύνορα.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις στέλνουν μήνυμα αποτροπής και με τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά σε πολλά νησιά ταυτόχρονα. Ιδιαίτερη βάση δίνεται στις ευαίσθητες περιοχές (αυτές που η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες ζώνες»), όπως είναι το σύμπλεγμα των Ιμίων και του Καστελόριζου. Χθες, μάλιστα, τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τη νήσο Ρω, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να σπεύδουν να τα αναχαιτίσουν και να προκαλούνται, λόγω αντίδρασης των Τούρκων χειριστών, 4 εμπλοκές. Συνολικά, τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν 36 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε το Φαρμακονήσι, παρακολουθώντας άσκηση και βολές ετοιμότητας από τη στρατιωτική φρουρά. «Φαρμακονήσι. Εξαιρετική η συνεργασία Στρατού και Ακτοφυλακής και εδώ. Πολλές οι προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, αλλά με αποφασιστικότητα, σθένος, υψηλό ηθικό και αίσθηση του καθήκοντος περιορίζονται καθημερινά. Βολές, ασκήσεις ετοιμότητας και η απόλυτη θέση μας για την προάσπιση των συνόρων μας είναι όχι μόνο μήνυμα, αλλά και ρεαλιστική απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Στεφανής.

Bloomberg: Αφγανοί, Ιρανοί και Πακιστανοί στα ελληνικά σύνορα

Την ωμή πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στον Εβρο τα τελευταία 24ωρα και δίχως ύποπτες ωραιοποιήσεις παρουσίαζε χθες σε ρεπορτάζ του το Bloomberg. Ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία βρίσκονται κατά κύριο λόγο παράτυποι μετανάστες όχι από τη Συρία, αλλά από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν. Πλήθος ανθρώπων δηλαδή που δεν έφτασαν εκεί εκδιωγμένοι από τη φωτιά του πολέμου, τον οποίο συντηρεί με την εισβολή του επί συριακού εδάφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά άτομα που σχεδιάζουν εδώ και καιρό να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα – και δη, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Μου αρέσει εδώ, αλλά δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα πια μένοντας στην Τουρκία, δεν έχει δουλειά για μένα. Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Οπότε, όταν άκουσα ότι άνοιξαν οι πόρτες, σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια» λέει ο Ανσάρι, ένας Αφγανός που ζει εφτά χρόνια στην Τουρκία και ο οποίος μίλησε στο Bloomberg από την πύλη Παζάρ Κουλέ, όπου συγκεντρώνονται όσοι ελπίζουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Αποκαλυπτικός εχθές ήταν και Ολέγκ Ζουράβλεφ, διοικητής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία ο οποίος δήλωνε ότι οι τουρκικές Αρχές επιχειρούν να εξωθήσουν 130.000 πρόσφυγες από τη Συρία προς την Ελλάδα. Σημειώνοντας πως η πλειονότητα των προσφύγων αυτών δεν είναι Σύροι υπήκοοι.

Τέλος όπως ανέφερε χθες σε άρθρο του και ο Μουράτ Ερντογάν, καθηγητής στο Τουρκογερμανικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση του «σουλτάνου» να ανοίξει τα σύνορα «βρίσκει απήχηση σε παράνομους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, που κινδυνεύουν με απέλαση, παρά στους Σύρους πρόσφυγες».

Οι τουρκικές Αρχές οδηγούν τους μετανάστες στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα του ποταμού, όμως όλες οι δίοδοι φυλάσσονται αποτελεσματικά

Νέες διόδους -υπό την καθοδήγηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής- προσπαθούν να βρουν οι ορδές των μεταναστών – εισβολέων που συνεχίζουν να βρίσκονται στον Εβρο, χωρίς όμως να τα καταφέρνουν. Επειτα από τέσσερις ήδη ημέρες συγκρούσεων στα σημεία εισόδου στη χώρα μας, φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά σπρώχνει τους μετανάστες προς το κεντρικό και νότιο τμήμα του Εβρου, προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί να ασκείται πίεση στα σύνορα της χώρας μας, αφού έως τώρα οι προσπάθειες να διασπαστεί η ελληνική γραμμή άμυνας δεν εστέφθη με επιτυχία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας.

Παρόλο που υπάρχει λιγότερη πίεση εκεί που τις προηγούμενες ημέρες είχαμε συνεχείς προσπάθειες εισόδου, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να σπρώχνει μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν λεωφορεία, ταξί, οποιοδήποτε μέσο, ακόμη με στρατιωτικά οχήματα, ενώ ιδιαίτερη «προσοχή» δίνεται από ελληνικής πλευράς σε λευκά βαν που αποβιβάζουν μετανάστες, μάρκας Dodge, τα οποία φαίνεται να προμηθεύουν με «χημικά» και καπνογόνα κάποιους που τα εκτοξεύουν στην ελληνική πλευρά. Ενώ, όπως καταγγέλλεται τις τελευταίες ώρες, μεγάλος αριθμός μεταναστών αποβιβάζεται δίπλα στο ποτάμι, στις όχθες του Εβρου και εκεί τους υποδεικνύεται από πού μπορούν να περάσουν στη χώρα μας.
Κομβικό ρόλο στον συντονισμό των ροών παίζει, απ’ ό,τι φαίνεται, η τουρκική χωροφυλακή, η οποία φροντίζει να δίνει οδηγίες στους επίδοξους εισβολείς μέσω των πληροφοριών που προέρχονται από drones. Αυτά εντοπίζουν τα σημεία όπου υπάρχει μικρότερη ελληνική παρουσία και αμέσως ξεκινούν ροές προς τα εκεί.

Οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα έχουν ήδη ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ έτοιμες είναι περαιτέρω ενισχύσεις οι οποίες μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν στην περιοχή εάν χρειαστεί ή ακόμη και για να μπορέσουν να αντικατασταθούν κάποιες από τις δυνάμεις που βρίσκονται εδώ και ημέρες στην περιοχή.

Νέα τμήματα

Στην περιοχή έχουν φτάσει και «εξειδικευμένα» τμήματα του Ελληνικού Στρατού, που έχοντας διδαχθεί από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο παρελθόν έχουν σκοπό το να ασκούν επιρροή με συγκεκριμένα μέσα και δυνατότητες με σκοπό να μπορούν να αλλάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά ατόμων που λειτουργούν ως όχλος.

Αυτό που αντιμετωπίζεται ως πιθανό σενάριο από ελληνικής πλευράς είναι το να επιχειρηθεί από τουρκικής πλευράς να μετατραπεί η ένταση των τελευταίων ημερών σε μια ημιμόνιμη κατάσταση, που σκοπό θα έχει να εξαντλήσει τη χώρα μας. Γι’ αυτό και η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει αυστηρά όσους καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα, με τους 218 που έχουν συλληφθεί να αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και να μην έχουν πρόσβαση σε καμία από τις διαδικασίες που θα τους επέτρεπαν να ελπίζουν ότι θα μείνουν στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των αποτροπών εισόδου στη χώρα έχει φθάσει σε 26.532.

«Δεν θα περάσει κανείς», το μήνυμα του Κυριάκου

«Ο Εβρος είναι πάντα όρθιος, το ηθικό είναι ακμαιότατο, δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιοδεύοντας στην Αλεξανδρούπολη, στις Φέρες και στους Κήπους στον Εβρο, πριν υποδεχθεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς», με σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, εξηγώντας τους τη στάση που κρατά η κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό. «Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί, και επαναλαμβάνοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ο πρωθυπουργός απηύθυνε στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και στους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσκεψη

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Εβρου.

Παράλληλα, έγινε γνώστης του γεγονότος ότι οι τουρκικές Αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα, αλλά οι ελληνικές Αρχές επιτηρούν όλα τα σημεία και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Από το στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Εβρου ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως «δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα» και συνέχισε: «Να στείλουμε εδώ, από τον Εβρο, μήνυμα: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Εχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται. Χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολλή σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά».

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα