Τέσσερις νησίδες στο τραπέζι για τη φιλοξενία μεταναστών

Ποιες είναι οι προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομών μετά τα γεγονότα στον Εβρο και στο ΒΑ ΑιγαίοΗ συζήτηση για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών σε ακατοίκητα -ή αραιοκατοικημένα- νησιά έως πολύ πρόσφατα υπήρξε «ταμπού» στη χώρα. 

Ωστόσο, μετά τα γεγονότα στον Εβρο αλλά και όσα προηγήθησαν στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων, η συζήτηση αυτή έχει ξανανοίξει και μάλιστα από τα πιο επίσημα στόματα.

Ήταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που τόνισε ότι όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν, εφόσον αποτελέσουν πρόταση των τοπικών κοινωνιών, ενώ αρκετά ήταν τα στελέχη Ν.Δ. και κυβέρνησης που υπερθεμάτισαν τις επόμενες ημέρες υπέρ αυτής της λύσης. Σχετικές προτάσεις, όμως, έχουν γίνει εδώ και καιρό.

Όλα τα ονόματα των νησίδων που ακούγονται σήμερα συνδέονται με μελέτες που είχαν γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών το 2019 προκειμένου να εντοπίσει ποια ακριβώς ακατοίκητα νησιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών.

Αντιδράσεις

Λύση που τότε είχε απορριφθεί κυρίως λόγω των αντιδράσεων από την Αριστερά αλλά και του υψηλού κόστους, αλλά πλέον επανέρχεται μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει έλθει η κυβέρνηση αλλά και στα διαφαινόμενα κέρδη από την αλλαγή στάσης στο Μεταναστευτικό. Ομως, πλέον είναι σαφές ότι τέσσερις είναι οι νησίδες που έχουν μπει στο στόχαστρο. Τα τέσσερα νησιά είναι:

1 Η νήσος Λέβιθα, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων. Απέχει οκτώ ναυτικά μίλια από την Αμοργό και έξι ναυτικά μίλια από την Κίναρο.

2 H νησίδα Μπαρμπαλιάς, που ανήκει στον σχηματισμό ακατοίκητων νησιών που ονομάζονται Ασπρονήσια ή αλλιώς Τοκμάκια. Βρίσκεται σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων περίπου από τον Ασπροπόταμο Μανταμάδου Λέσβου. Σημαντικό θεωρείται ότι στο νησί υπάρχουν δύο πηγάδια με πόσιμο νερό. Πρόκειται για πρόταση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στην κυβέρνηση ο βουλευτής κ. Αθανασίου.

3 Η Σαρία έχει έκταση 20,4 τ.χλμ. και υψόμετρο 631 μ. (2.067 πόδια). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στον υφιστάμενο οικισμό στο βόρειο τμήμα της νησίδας κατοικούν 45 άνθρωποι.

4 Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Ο Στέλιος Πέτσας είχε θέσει ως όρο για να συζητηθεί κάποια συγκεκριμένη περίπτωση να τεθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι που τουλάχιστον η Περιφέρεια Αιγαίου δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αυτήν τη στιγμή, αφού άλλωστε οι περισσότερες από τις προτάσεις δεν είναι καν εντός των ορίων της, ενώ αναγνωρίζεται ότι θα πρέπει οι μελέτες για ένα τέτοιο βήμα να είναι ενδελεχείς, κάτι που ξεφεύγει και από τα όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Μάλιστα, αιρετοί της περιοχής θεωρούν την όλη κουβέντα ως παρελκυστική τακτική, που ως σκοπό έχει πολιτικά οφέλη.

Παυλόπουλος προς Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε το στυγνό εμπόριο ανθρώπινου πόνου

Σαφές και ηχηρό μήνυμα με δύο αποδέκτες, την Αγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του Ιερωνύμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία «να ευτελίζει τον άνθρωπο, γράφοντας αδίστακτα σελίδες μιας ανελέητης τραγωδίας». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι Ελληνες θα σταθούν απέναντι στο «στυγνό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου», τον οποίο προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η γείτονα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε και στους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς τη χώρα μας μέσω της άμεσης επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όσους δεν εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις «ανθρωπισμού και αλληλεγγύης». Να σημειωθεί ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω παραδίδει τη σκυτάλη στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου την Παρασκευή, εξήρε την ενεργό παρουσία της Εκκλησίας στην επώδυνη κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα, τονίζοντας ότι παραδίδει διδάγματα ανθρωπισμού και υπεράσπισης της πατρίδας και του λαού μας απέναντι σε εκείνους οι οποίοι «επιβουλεύονται ευθέως και απροκαλύπτως» τον τόπο μας.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα